Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жени в гръцката армия

07 Октомври 2015 / 17:10:46  GRReporter
900 прочитания

Вчера по време на обсъждането на програмните декларации в парламента Панос Каменос е изразил намерението си да предложи на правителството да се въведе доброволна военна служба за жените. Въпреки че това предложение на министъра на отбраната се базира на съответните проучвания и доклади на Генералния щаб на националната отбрана, засега поне не е добре прието от СИРИЗА. Военната служба за жените винаги е била табу за традиционната левица и феминисткото движение. Незабавна беше и реакцията на Рена Свингу, отговаряща за пресцентъра на СИРИЗА, която написа в twitter: «СИРИЗА е против предложението за доброволна военна служба на жените».

Панос Каменос постави за първи път въпроса за доброволната служба на жените през месец юли в Триполи, където присъства на клетвата на новобранците.

Това предложение обаче бе внесено от Генералния щаб на националната отбрана още по времето, когато военен министър бе Димитрис Аврамопулос в правителството на Лукас Пападимос (2011-2012). Въз основа на съответното проучване бе разгледана възможността на жените, които изберат да служат в армията, да се дават бонуси във вид на точки при конкурси в държавния сектор. Предвижда се също така на тези жени да бъде даван още един стимул – времето на службата, която ще бъде от 12 месеца нагоре, да се смята за осигурителен стаж и съответно да получават пълни осигуровки.

В министерството на отбраната смятат, че при високата берзаботица сред младите е нормално да има интерес от страна на млади жени, които да постъпят в армията дори и без заплата. Освен това от Генералния щаб се надяват навлизането на жените в армията да донесе известно облекчение и да запълни някои от „дупките” при попълването на поделенията с кадри, причинени от ниската раждаемост. Според представители на Щаба, всички служби в Атина и другите големи градски центрове могат да бъдат покрити от жените, като по този начин ще се освободи голям брой личен състав, който ще може да бъде изпратен в поделенията по границите, където действително хората не достигат.

Предложението на генералния щаб за доброволно постъпване в армията на жени е свързано и със задължителната военна служба за мъжете, навършили 18 години. Това предложение бе представено още от бившия началник на Генералния щаб Михаил Костаракос пред Андонис Самаракис и Алексис Ципрас, но и двамата не показаха особен ентусиазъм. Най-вероятно причината е евентуалната политическа цена, която би имало прилагането на подобно предложение.

Искането за увеличаване на военната служба до 18 месеца се предлага периодично от Генералния щаб, но никое правителство не го осъществява, още повече при настоящата икономическа криза. Причината е, че финансовата тежест за семействата, които имат син в армията и така е много голяма – военната служба коства на едно семейство до 3 000 евро.

 

 

Категории: армия жени доброволна военна служба министерство на отбраната
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus