Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Жена се удави при нова трагедия край остров Самос

01 Ноември 2015 / 11:11:57  GRReporter
568 прочитания

Млада жена беше извадена мъртва от морето край Галазио, остров Самос. Лодката, с която пътували имигрантите, се блъснала в скалите, докато те се опитвали да слязат. Издирват се още четирима бежанци, а 13 души са спасени.

Бреговата охрана, както и частни съдове и водолази провеждат издирване в морето. Областта е скалиста, а духат и силни ветрове, достигащи до 6 степен по скалата на Бофор.

По-късно днес водолази откриха още десет жертви вътре в потъналата лодка. Между тях са 4 бебета, 4 жени и 2 деца. Издирват се още 2 души, а броят на спасените достигна 15.

Друг инцидент се разигра на север от Фармакониси, близо до турските териториални води.   В лодката са пътували 15 души. Трима от тях са спасени, открити са и двама мъртви. В района духат силни ветрове.

Край остров Родос е организирана спасителна операция за около 150-200 бежанци и имигранти. Морският съд, с който са пътували, е голям и в сравнително добро състояние. Той се намира на около 30 метра от скалите на град Родос.

В болницата до момента са откарани 2 души, едно момиченце на 11 месеца и 50-годишен мъж.

Днес в Пирея се очаква да пристигнат 3337 бежанци с два ферибота. „Елефтериос Венизелос” превозва 2495 бежанци от Митилини, а „Нисос Родос” – други 842 от Хиос и Митилини.

Метеорологичните условия в Егейско море се влошават. Затворена е линията Рио-Андирио. Забранено е и отплаването на морски съдове от пристанищата на Рафина и Лаврио. Все още работят линиите от пристанището на Пирея.

Линията Александруполи-Самотраки е отворена. Затворени са обаче линиите от Волос до Спорадските острови и от Керамоти и Кавала към Тасос.

Междувременно, в Кастаниес, окръг Еврос, около 500 младежи участваха в протест срещу оградата по границата. Когато се опитали да се доближат до оградата и да преминат границата, полицията се намесила и използвала сълзотворен газ.

Младежите пристигнали в Кастаниес от Атина, Солун и други градове с автобуси и частни автомобили. Основните им искания са оградата да бъде премахната и бежанците да влизат свободно, както и да се дават разрешения за влизане на имигрантите.

В похода срещу оградата участват различни организации, като движението „Заедно срещу расизма”, Антирасистката инициатива от Солун, Анархисткото движение от Солун, група юристи, занимаваща се с правата на бежанците и имигрантите, и др.

Категории: Самос бежанци жертви издирване протести Кастаниес ограда Еврос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus