Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Земетресението премести Левкада с 36 сантиметра

20 Ноември 2015 / 17:11:49  GRReporter
1022 прочитания

Както става ясно от измерванията, извършени от изследователи в Националната обсерватория в Атина, след катастрофалното земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер островът се е преместил с 36 сантиметра на юг, което е доста впечатляващо в сравнение с обичайните данни. Едновременно с това сателитни снимки показват, че освен хоризонталното изместване на някои места в Левкада земната кора е претърпяла вертикални деформации, достигащи 20 сантиметра, докато съответните „потъвания” в Атина след земетресението в Парнита през 1999 не надхвърлят 9 сантиметра.

«Анализът на данните, събрани от GPS станцията на Института по геодинамика в Понти, на остров Левкада, там, където скала уби жена, показва, че е налице изместване на сушата с 36 сантиметра към остров Кефалоня. Става въпрос за голямо изместване, което изненада дори нас, учените», обяснява пред вестник „Етнос” сеизмологът и директор изследвания в Института по геодинамика Атанасиос Ганас, който се занимава с въпроса.

«Да не забравяме, че след земетресенията на остров Кефалоня през януари 2014 изместванията, които измерихме, бяха от порядъка на 7 сантиметра в Манастира Кипурия край Ликсури, и на 1,5 сантиметра в станцията ни във Валсамата. С изключение на тази аномалия, констатираме, че хоризонталното изместване е в съответствие с разлома ориентиран от север на юг, както и, че вторичните трусове не могат да променят тази картина, тъй като не освобождават толкова енергия, колкото земетресението от 6,4 по скалата на Рихтер».

Показателен за енергията, освободена при последното земетресение на острова, е и анализът на сателитните данни Sentinel-1 на Европейската космическа агенция, извършен от Центъра за върхови постижения BEYOND към Националната обсерватория в Атина. «Сателитните снимки ни показаха сериозно потъване от порядъка на доста сантиметри в западна Левкада, достигащо на определени места над 20 сантиметра в посока сателит – Земя. Подобно потъване е установено и в северната част на Кефалоня. Данните ще бъдат подложени на допълнителен анализ за още по-точни резултати», уверява Харис Кондоес, директор изследвания в Института по астрономия, астрофизика, космически приложения и телескопия в обсерваторията.

1 000 вторични труса

«Почвената деформация в Кефалоня се изчислява на 7 сантиметра», добавя на свой ред Янис Папуцис, научен сътрудник в атинската обсерватория. «Имайте предвид, че в Атина през 1999 вертикалната деформация достигна 8-9 сантиметра, а при земетресенията в Непал през пролетта на 2015 – почти един метър. Това, разбира се, не зависи само от силата на земетресението, но и от механизма на неговото пораждане. При всички случаи, знанието за деформациите, получаващи се в резултат на земетресения, обогатяват нашите познания и помагат да разберем по-добре това явление».

Трябва да се отбележи, че след земетресението с магнитуд 6,4 по Рихтер от вторник, 17 ноември, до късно снощи бяха регистрирани около 1 000 вторични труса, от които едва 135 са анализирани от Института по геодинамика в Атина поради липса на персонал. Анализите показват, че вторичната земетръсна активност се развива нормално и се ограничава на остров Левкада от село Цукаладес на юг, и в северната част на остров Кефалоня.

 

 

Категории: земетресение остров Левкада Националната обсерватория в Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus