Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зехтинът, алкохолът и цигарите спасяват гръцкия износ

08 Август 2015 / 15:08:55  GRReporter
1100 прочитания

През юни е отчетен сериозен ръст на износа (без петролните продукти), в резултат на което са подобрени още повече резултатите на Гърция в областта на експорта за първото полугодие на 2015.

Както се посочва в анализ на Общогръцката асоциация на износителите и на Центъра за изследвания на износа, базиран на предварителните данни на Гръцката статистическа служба (ЕЛСТАТ), общата стойност на износа наистина изглежда намалена с 10,7% (до 2,23 милиарда евро от 2,49 милиарда евро през юни 2014), но този спад се дължи почти изцяло на петролните продукти. Ако те бъдат извадени от уравнението, ще се получи сериозен ръст от 18% или в размер на 250,3 милиона евро.

Вследствие на резултатите от юни, през първото шестмесечие на годината се получава малък спад от порядъка на 1,8% в общата стойност на износа (до 12,99 милиарда евро от 13,24 милиарда евро), или загуби в размер на 250 милиона евро. Ако бъдат обаче извадени петролните продукти, за същия период се получава ръст в размер на 13,7%, или увеличение с 1,1 милиарда евро.

Както заяви председателят на Общогръцката асоциация на износителите Христина Сакелариди, «данните за износа, които не включват периода на капиталовия контрол, показват колко решаващо е вече връщането към нормалността. Те потвърждават колко важен е приносът на износа и обръщането навън за гръцката икономика, но и за финансово-кредитната система на страната. Поради тази причина се налага възможно най-бързото охлабване на капиталовия контрол, който се отнася до сделки с чужбина, и главно безапелационното повдигане на завесата на несигурността и нестабилността, които се увеличават със забавянето на окончателното решение по въпроса за дълга на страната.

Така че едновременно с ускоряването на издаването на одобрения за преводи в чужбина от страна на банките и увеличаването на възможностите за теглене на средства в брой от страна на фирми-износителки, трябва да се придвижат онези решения, които ще позволят нормализиране на функционирането на банковата система и стартирането на реформи за развитие в рамките на ангажиментите на Гърция към нейните кредитори и партньори. Абсолютно необходимо е незабавно да се възстанови доверието на нашите търговски партньори, на гръцкия бизнес и вложителите във финансово-кредитната система на страната, и доверието на общността, гръцка и международна, в местната политическа система. В този случай гръцките износители са доказали и доказват, че ще продължат да дават своя принос що се отнася до производителността, съзидателността, разкриването на работни места, осигуряването на валута».

Анализът на Общогръцката асоциация на износителите и на Центъра за изследвания на износа, базиран на предварителните данни на Гръцката статистическа служба, показва, че увеличаването, отчетено през юни, на общата стойност на износа произлиза главно от страните на Европейския съюз (+7,4%), докато износът към трети страни бележи сериозен спад (-26,7%). Ако обаче бъдат изключени петролните продукти, се получават доста високи темпове на износ както към страни от Европейския съюз (+21,5%), така и към трети страни (+11,6%).

На ниво обща стойност на износа за първото шестмесечие на 2015, се получава ръст от порядъка на 10,4% към страни от Европейския съюз и спад от порядъка на 13,1% към трети страни. С изключването на петролните продукти се отчита ръст с 14,8% към страни от Европейския съюз и с 11,5% към трети страни.

В резултат на тези промени, делът в общата стойност на износа за страни от Европейския съюз достига 53,8%, срещу 46,2% за трети страни. Ако отново бъдат изключени петролните продукти, делът на страните от Европейския съюз достига сериозните 73,9%, срещу едва 26,1% за износа към трети страни.

Резултатите по отрасли

Показателен факт за развитието на износа през юни е това, че с изключение на петролните продукти (-45,2%), всички останали отрасли отчитат темпове на растеж, достигащи двуцифрени стойности, като първенци са зехтинът (+174,3%), алкохолните напитки-тютюневите изделия (+41,8%), техниката (+28,8%) и промишлените стоки (+28,7%).

Подобна картина, но с доста по-ниски темпове, се очертава и на ниво шестмесечие, където също с изключение на петролните продукти (-25,1%), всички останали отрасли бележат ръст, като на първите места отново са зехтинът (+213,5%), алкохолните напитки-тютюневите изделия (+30,3%), техниката (+26,5%), поверителните (+20,8%) и промишлените стоки (+17,9%).

 

 

Категории: гръцки износ ръст анализ Общогръцка асоциация на износителите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus