Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Защо гръцкият вот на 20 септември има значение

16 Септември 2015 / 15:09:02  GRReporter
757 прочитания

За анализаторите от Citigroup изборите в Гърция на 20 септември са много важни. Поради тази причина няколко дни преди изборите те извършиха анализ със заглавие „Защо гръцкият вот на 20 септември има значение” («Greece: Why the September 20 Elections Matter»).

Според анализа резултатът от изборите е несигурен, като специалистите смятат, че най-вероятно първа политическа партия ще бъде СИРИЗА. Тя обаче няма да има абсолютно мнозинство и по всяка вероятност ще бъде съставено правителство с от една до три по-малки партии.

В анализа на Citigroup е формулирано предположението, че бъдещото правителство на Гърция (което и да е то) ще се затрудни да приложи амбициозните условия от третия спасителен план и да постигне заложените фискални цели.

Възможните сценарии

Според основния сценарий на Citigroup, СИРИЗА ще спечели първото място пред Нова демокрация с малка разлика. В резултат на това ще бъде съставено коалиционно правителство, което ще се състои от СИРИЗА в сътрудничество с ПАСОК или Потами, или пък от три партии, в случай, че Независимите гърци все пак успеят да прескочат бариерата от 3% и да влязат в парламента. Един такъв сценарий би бил вероятно най-лекият от инвестиционна гледна точка. От Citigroup смятат, че вероятността една такава коалиция да успее да изкара пълен мандат е много ниска.

По всяка вероятност, дори и в опозиция, линията, която ще поддържа Нова демокрация ще осигури по-широка подкрепа за прилагането на спасителната програма, отколкото ако СИРИЗА е в опозиция.

Според алтернативния сценарий победата ще бъде за Нова демокрация, която ще състави правителство в сътрудничество с ПАСОК и Потами, като е вероятно да има някакъв вид съгласие от страна на СИРИЗА. Според Citigroup обаче, има повече рискове при изпълнението на този сценарий. Той увеличава и опасността първото преразглеждане на програмата или да не бъде завършено изцяло или да се забави, евентуално до началото на 2016, което ще се отрази неблагоприятно върху графика на дебатите за дълга.

Стабилност и запазване на мястото в еврозоната

В средносрочен план от Citigroup продължават да се съмняват, че икономическите и политическите условия след изборите ще допринесат за стабилността и запазването на мястото на страната в еврозоната. Според анализа, в това отношение бъдещото гръцко правителство ще бъде нестабилно.

Що се отнася до това какво би направило по-малко вероятен един Grexit, идеалният вариант би бил да се състави широко правителство на националното съгласие, което да приложи напълно програмата за реформи, в съчетание с увеличена подкрепа от страна на кредиторите за съществено преструктуриране на дълга.

Как ще се развива икономиката

Анализът на Citigroup признава, че гръцката икономика се е движила извън заложените цели и при по-положителен климат. Специалистите обаче продължават да смятат, че влошаването на икономическите условия е вероятно да доведе до по-нататъшно влошаване на салдото по държавния бюджет, по-конкретно до по-ниски данъчни приходи.

Капиталовият контрол и политическата несигурност ще доведат икономиката до рецесия през второто 6-месечие на годината, при това от порядъка на 3%-4% през третото 3-месечие в сравнение с второто 3-месечие на годината.

 

 

Категории: избори Гърция анализ сценарии СИРИЗА Нова демокрация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus