Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заловиха контрабандист на оръжие, свързан с ислямисти

10 Декември 2015 / 13:12:58  GRReporter
590 прочитания

В добре организирана акция гръцката полиция залови в Атина един от най-големите контрабандисти на оръжие в света. Срещу 49-годишният мъж била издадена международна заповед за арест от американските власти. Според вестник Катимерини той е гражданин на САЩ и Йордания и собственик на търговска фирма със седалище в йорданската столица Аман.

Член на американската служба Homeland Security Investigations (HSI) се срещнал с него в ролята на „продавач” на военни пушки с мерници за снайперисти, като заявил, че би могъл да му достави доста по-развити оръжейни системи. Контрабандистът извършил „пробно” закупуване на снайперистки пушки на стойност около 250 000 евро и заявил, че ще направи по-големи поръчки в бъдеще.

Според уговорката „стоката” трябвало да пристигне с контейнер от Италия и разтоварена в склад в атинското предградие Аспропиргос. Всички тези процеси били стриктно следени от контрабандиста, който следвал предоставените му от „продавачите” указания.

Той пристигнал в Гърция на 5 декември, а три дни по-късно отишъл до склада в Аспропиргос, за да получи пратката, представляваща в действителност празен и контролирано транспортиран контейнер.

Първата среща между двамата се състояла през септември 2014 в кафетерия в центъра на Атина във връзка със закупуването на 200 снайперистки пушки и още толкова мерници и термични камери. По време на последвалите контакти 49-годишният разкрил пред американския агент, че хората, които го финансират се намират в Бейрут, както и че закупените оръжия се изпращат в Ирак.  

Според американските власти арестуваният контрабандист е бил оръжеен доставчик на военизираната организация Хизбула, на други въоръжени организации в Близкия Изток, както и на такива, които действат в Иран, Ирак, Либия и Украйна.

Източници от гръцкото министерство за защита на гражданите посочват, че не е изключено 49-годишният мъж да е контролиран вътрешен информатор в поръчки за доставка на оръжие на въоръжени групировки.

Националната служба за сигурност на САЩ изпратила сигнал на гръцката полиция преди два месеца и през целия този период властите на двете страни разменяли информация по случая. В резултат на общите действия 49-годишният бе арестуван през обедните часове във вторник в центъра на Атина.

В стаята му в луксозния хотел, където отседнал властите открили и конфискували персонален компютър и USB-стикове. Те ще бъдат предадени за изследване на американските власти.

В секретната акция по залавянето му са участвали членове на американската служба Homeland Security Investigations (HSI) и на гръцката Служба за борба с трафика на наркотици и оръжия към Службата за броба с икономическите престъпления.

След ареста мъжът е задържан в сградата на Централното полицейско управление на област Атика. Вече са задействани процедурите за екстрадирането му в САЩ.

Категории: Криминална хроника гръцка полиция арест на контрабандист на оръжие връзки с ислямисти американски служби Homeland Security Investigations
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus