Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заловиха елитен модел с 27 килограма кокаин

06 Септември 2015 / 13:09:23  GRReporter
1040 прочитания
С поне 27 килограма чист кокаин от Латинска Америка, на стойност 1,5 милиона евро, 
беше арестуван в Аспропиргос известен бивш модел, който блестеше на модните подиум
и през десетилетието след 2000. Заедно с него бяха задържани и съучастниците му от
Холандия и Гвиана.Това е вторият случай гръцки топ модел да се замесва в трафик на
наркотици. През 2010 друг гръцки модел – Тео Теодоридис, беше заловен на летището в
София с 4 килограма колумбийски кокаин.


Операцията на полицията

В разбиването на групата участваха Отделът за борба с наркотиците на Дирекцията по сигурността на Атика, в сътрудничество с офиса на американската агенция за борба с наркотиците DEA към посолството на САЩ в Атина, Службата за борба с икономическите престъпления и други служби на полицията.

Престъпната организация с международен характер е пренасяла през океана в контейнери значителни количества кокаин от Южна Америка към Гърция и други европейски страни.

Арестуваните

След широка полицейска операция в Аспропиргос и в центъра на Атина, са арестувани трима членове на организацията, един гръцки гражданин (известен модел), един гражданин на Гвиана и един холандец, на възраст съответно 38, 48 и 38 години. Конфискувано е голямо количество кокаин – 27,170 килограма.

Срещу арестуваните е образувано наказателно преследване за създаване и съучастие в престъпна организация и за нарушаване на закона за субстанциите, предизвикващи зависимост.

Как е действала групата

Както стана ясно, от началото на годината 48-годишният гвианец, действащ главно в Холандия, и 38-годишният грък са се опитвали да пробият при вноса на кокаин и да създадат мрежа. Имали са възможност за сделки с Гвиана и за непрекъснато изпращане на количества кокаин, с цел по-нататъшната му продажба както в Гърция, така и в други европейски страни.

В началото на лятото, след координация на престъпните групи в Гвиана и Гърция, е изпратен с товарен кораб контейнер със законен товар скрап, който пристига на пристанището в Пирея и е бил експерименталната пратка. На 28 август 2015 на пристанището в Пирея пристигат още 2 контейнера, също натоварени със скрап. Единият от тях е съдържал кокаин, скрит в оси на превозни средства, които са били преработени за тази цел.

В петък количествата кокаин е трябвало да бъдат извадени от членовете на групата в склада в Аспропиргос, където са закарани всички пристигнали количества скрап. За тази цел в склада са пристигнали гъркът и холандецът, които са арестувани в рамките на полицейската операция по време на изваждането на кокаина.

При разследването в 4 различни оси на автомобили са открити 27,170 килограма кокаин, разделен в 13 найлонови опаковки. Стойността му е 1,5 милиона евро.

В същото време в хотел в центъра на Атина е арестуван 48-годишният гвианец, организирал превоза. Той е пристигнал в Гърция два дни преди това, за да организира получаването на наркотиците и по-нататъшното им разпространение.

У него са открити и конфискувани 1365 евро, 3100 долара и 1000 гвиански долара.

Разследването за разкриване и на други членове на организацията в Гърция, Гвиана и Холандия продължава въз основа на международно полицейско сътрудничество. Арестуваните са закарани днес при прокурор от Първоинстанционния съд в Атина.

 

Категории: наркотици кокаин престъпна група модел Холандия Латинска Америка Гвиана
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus