Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Задълбочават се противоречията в СИРИЗА

23 Февруари 2015 / 09:02:05  GRReporter
1229 прочитания

Приземяването на СИРИЗА в реалността продължава след петъчното заседание на Eurogroup, на което стана ясно, че Гърция няма да получи финансиране ако правителството не приложи дълбоки реформи.

Емблематичният за левицата евродепутат Манолис Глезос разкритикува досегашните действия на кабинета и се извини на гласоподавателите за това, че е участвал в създадената от него илюзия. В открито писмо към гърците 92-годишният политик посочва: „Прекръстването на надзорната Тройка в „институции”, на меморандума в „споразумение” и на кредиторите в „партньори” не променя с нищо предишното състояние на нещата, както не се променя нищо ако прекръстиш месото на „риба”.

Не променяш, разбира се и вота на гръцкия народ на изборите на 25 януари 2015. Хората гласуваха за обещаното от СИРИЗА: премахване на режима на бюджетни съкращения, който е стратегия не само на германската и на олигархията на други страни-кредитори от ЕС, но и на гръцката олигархия.

„Премахваме меморандумите и тройката, премахваме всички, свързани с бюджетните съкращения закони. В деня след изборите премахваме тройката и нейните последствия”. Изтече месец, но обещанията все още остават неизпълнени. Жалко, много жалко.

От своя страна, аз се извинявам на гръцкия народ за участието си в създаването на тази илюзия”.

В края на писмото си Глезос призова към действия „преди злото да се разпространи и преди да е много късно”. Призивът му е отправен към всички членове, симпатизанти и поддръжници на СИРИЗА. Той ги подканя да проведат извънредни заседания на организациите на всички нива и да решат дали приемат сегашния развой на събитията в и за Гърция.

Думите на политика – ветеран предизвикаха незабавни реакции сред управляващите. Държавният министър и съветник на премиера Ципрас, Алекос Фламбурарис издаде съобщение, в което изрази съмненията си от това доколко Манолис Глезос е запознат с детайлите на споразумението. „Европа наблюдава с облекчение процеса на изолация на крайните гласове в подкрепа на политиката на бюджетни съкращения в опита им да попречат на сключването на споразумение на заседанието на Eurogroup. В същото време над 80 на сто от гръцкия народ подкрепя преговорите. В момент, когато трудната битка е в разгара си очакваме една по-справедлива и трезва оценка от членове на партията с опита и историята на Манолис Глезос”, посочи той.

От своя страна колегата на Глезос сред евродепутатите от СИРИЗА и заместник-председател на Европейския парламент Димитрис Пападимулис написа в личния си профил в Twitter: „Обичам и уважавам Манолис Глезос, но не съм съгласен. В този момент той трябва да се намира до, а не срещу новото правителство и премиера Алексис Ципрас”.

Реакции имаше обаче и в обратната посока. Отговорникът за икономическата програма на СИРИЗА и професор по политическа икономика в Атинския политехнически университет Янис Милиос публикува в своя профил в същата социална мрежа линк към писмото на Манолис Глезос, без никакъв допълнителен коментар.

Евродепутатът от радикалната левица София Сакорафа пък написа: „Народът предостави мандат, за да премахнем меморандума. Нямаме политическата легитимация да направим обратното”.

Комунистическото течение в СИРИЗА пък определи постигнатото в Eurogroup споразумение като подчинение и поиска провеждането на конгрес и смяна на ръководството на партията. Текстът бе публикуван със заглавие „Споразумение – подчинение в полза на изнудвачите” на сайта marxismos.com. Авторите призовават депутатите от СИРИЗА да не подкрепят споразумението с вота си в парламента.

Категории: Политика СИРИЗА споразумение Eurogroup реакции Манолис Глезос правителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus