Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Задава се ново увеличение на данъците в Гърция

24 Март 2015 / 17:03:27  GRReporter
1085 прочитания

Все повече стават публикациите в чуждестранните медии, при това позоваващи се на източници от правителствения щаб, според които Атина няма да успее да избегне мерки, смятани днес за немислими.

Кои са те: увеличение на ДДС и акцизите, намеса в осигурителната система и целенасочени приватизации.

Докато Алексис Ципрас се срещаше с Ангела Меркел, Reuters цитира изявления на европейски лидери, според които новото гръцко правителство трудно ще избяга от ангажиментите, поети от правителството на Самарас, тъй като те се смятат малко или много за отправна точка в преговорите и подписването на евентуален нов договор. В същия тон са и изявленията на източници от гръцкото финансово министерство пред германската агенция dpa, които смятат, че сред реформите, подготвяни от Атина, освен инициативите за борба с укриването на данъци и корупцията, е възможно да бъдат включени мерки, доскоро смятани за табу. В действителност въпросът е да се открият такива мерки, които ще звучат добре на партньорите, но няма да противоречат на програмната декларация и основните обещания на правителството.

По отношение на ДДС, изглежда остава на масата за преговори предложението за премахване на намалените ставки за богатите острови в Егейско море, а на следващ етап ще бъдат преразгледани основните ставки. Трябва да се отбележи, във всеки случай, че в момента в правителството се чуват различни мнения по въпроса с ДДС, като мнозина твърдят, че всяка намеса в ставките или изключенията води до увеличаване на данъчната тежест и рецесия.

Подобни разногласия изглежда съществуват и по отношение на новия данък въру недвижимите имоти. По-конкретно, за данъка, който ще е в сила тази година, се търсят финансови граници, така че да има по-малка данъчна тежест от досегашния единен данък върху недвижимите имоти. Ситуацията се усложнява още повече от предстоящата корекция на данъчните оценки, тъй като тя ще намали облагаемата стойност на недвижимите имоти. При всички случаи се търсят ефективни еквиваленти, като се има предвид, че постъпленията от единния данък върху недвижимите имоти достигнаха 2,6 милиарда евро. От друга страна се чуват гласове, според които премахването на единния данък върху недвижимите имоти е основен предизборен и програмен ангажимент и поради тази причина правителството не може да прави отстъпки, особено в момент, когато целта за постигане на първичен излишък вече не е толкова задължителна.

Изглежда отново печелят подръжници предложенията за целеви увеличения на акцизите върху тютюневите изделия и алкохола, като ще бъдат преразгледани отново всички изключения и облекчения, струващи на бюджета около 1 милиард евро. Контрааргументът е, че увеличението на косвените данъци води до повишаване на контрабандата и поради тази причина за да имат финансов ефект подобни мерки, трябва да бъдат съпътствани от ефективни мерки срещу нелегалната търговия.

Истинският проблем обаче е осигурителната система, тъй като дори не се обсъжда по-нататъшно намаляване на основните пенсии, както искаха представителите на кредиторите в продължителните преговори с предишното правителство. За момента гръцкото правителство смята на практика да сложи край на ранното пенсиониране с мощни демотивиращи фактори, които ще откажат всички граждани, възнамеряващи да се пенсионират преждевременно, да го направят. Едновременно с това ще започне административното обединяване на фондове.

Що се отнася до публичния сектор, целта е повсеместното прилагане на Единната щатна таблица и нейната рационализация, тъй като дори днес съществуват различни възнаграждения за служители с еднакви качества и компетенции.

 

 

Категории: данъци ДДС акцизи мерки финансово министерство осигурителна система
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus