Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За 8 месеца се закриха 7000 частни фирми

07 Юни 2015 / 13:06:14  GRReporter
757 прочитания

Трагична е равносметката на пазара заради продължаващата политическа и финансова несигурност през последните 8 месеца.

Представители на организациите на производителите, търговците, износителите, дребните и средните фирми, свободните професии описват пред вестник Имерисия огромните щети, нанесени на тези сектори, като подкрепят казаното с цифри. Положението се е влошило особено след безрезултатните преговори с кредиторите.

Пазарът от октомври 2014 (когато спират преговорите) до днес (когато все още няма споразумение) страда неимоверно и поредното „поколение” катинари  и уволнени бяха добавени към вече съществуващите затворени фирми и безработни.

Износът  
Председателката на Общогръцкия съюз на износителите Христина Сакелариди рисува различна картина: през периода октомври 2014 – март 2015 има непрекъснато увеличаване на износа, което, с изключение на петролните продукти, достига 10,77%.

Ако се сметнат и петролните продукти, увеличението в сравнение със същия период през 2013-2014 е 3,4% , въпреки намаляването на международните цени на горивата, казва Сакелариди и обяснява причините: „Може да се каже, че като цяло отстъплението на еврото пред долара подсили гръцкия износ и през последните две финансови тримесечия от Гърция са изнесени стоки на обща стойност 13,42 млрд. евро (срещу 12,9 милиарда през периода октомври 2013 – март 2014). Много е важен фактът, че движещата сила на износа е търсенето от страни на ЕС, като стойността на износа за тях е  66,2% от общия износ на гръцки стоки (без петролни продукти).

Катинари
Отново започнаха да се закриват фирми, след като много бизнесмени не можаха да издържат на трудния период: „Повече от 3500 фирми са заличени през този период от регистрите на Търговската и промишлената камара на Атина”, казва председателят й Константинос Михалос и продължава: „Но подобен брой фирми са заличени и от регистрите на другите камари в страната, и се създава ново поколение безработни по този начин, което ще се увеличава, ако не се реши проблемът с ликвидността”.

За драматично потвърждаване на прогнозите на Общата конфедерация на предприемачите, занаятчиите и търговците говори и президентът й Георгиос Каватас: „За съжаление, потвърждава се за пореден път оценката на конфедерация, че възстановяването, което беше постигнато през миналата година е крехко, и до голяма степен представлява симптом за спиране на низходящия рецесионен ход на икономиката, без данни за растеж. Събитията не опровергаха тази оценка”, заяви той.„На базата на анализ на федерацията, изготвен през февруари 2015, се очакваше около 8500 фирми да бъдат закрити през 2015, което означава 20 000 съкратени служители. Но в светлината на новите събития се смята, че тези оценки са твърде консервативни и прогнозите трябва да бъдат преразгледани в отрицателна посока”, добави Каватас и предвижда по-лоши дни.

Георгиос Каватас

„През първото тримесечие на 2015,  5341 фирми са закрити, според данните на Централния съюз на камарите, а свиването на вътрешния пазар от началото на годината  се доказва от 59 затворени фирми всеки ден ”, отбелязва на свой ред президентът му Василис Коркидис и представя нещата още по-картинно: „В края на юни се смята, че броят на закритите фирми ще надмине 8500. Съответно, все ден се губят 613 работни места”.

Василис Коркидис

При това положение бизнесмените не могат да осъществят бизнес плановете си.

„Ново поколение фирми фалира”, казва Коркидис, а Христина Сакелариди подчертава, че фирмите спират инвестиционните си дейности: „Например, в очакване на крайния изход от преговорите са замразени маркетингът на нови продукти, вътрешните инвестиции в производствени съоръжения, както и вносът на достатъчно суровини за изпълнение на поръчките." Георгиос Каватас е съгласен с това: „Очевидно е, че фирмите, които показват известна динамика и са обърнати навън, са склонни да забавят изпълнението на програмите за развитие, да не работят в нови области и да се въздържат от нови инвестиции. От друга страна, бизнесите, които се опитват да оцелеят, спират всички планове за преструктуриране и проучването на нови пазари. Всичко това подхранва порочния кръг на стагнацията”.

 

Категории: фирми фалит работни места износ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus