Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Взаимното подозрение е най-голямата пречка пред общите start-up компании между кипърските турци и кипърските гърци

20 Ноември 2015 / 09:11:07  GRReporter
592 прочитания

Полина Спартянова
    Буферната зона в Никозия е едно от малкото места в Кипър, където и кипърските турци, и кипърските гърци се чувстват комфортно да дискутират помежду си своите цели, различия и идеи. Затова по случай Глобалната седмица за предприемачество именно тук, на територията, контролирана от Обединените нации между Севернокипърската турска република и Република  Кипър, бе организиран първият форум „Обърни внимание на пропаста” за насърчаване на съвместните Start-up-и на острова.  „Младежта трябва да бъде вдъхновена да вземе тази криза и да я превърне в нови възможности за себе си”, апелира Михалис Стангос, домакин на събитието и на Глобалната седмица за предприемачество в Кипър към бизнес средата и младежта от двете страни на островa.
 

   Кипър е единствената държава в света, в която има повече инвеститори, отколкото Start-up бизнес модели в страната. Затова по време на форума бяха обсъдени идеи и възможности за бизнес сътрудничество при започване на Start-up-и от младото поколение от двете страни на буферната зона. Тунч Ялгин (Tunc Yalgin) е предприемач и инвеститор с няколко Start-up бизнеса в северната част на Кипър, като в момента се опитва да работи и с двете страни на острова. За него има много пречки при изграждането на бизнес от едната или от другата страна на разделителната линия, тъй като все още има проблеми с обмяната на информация в северната част на Кипър и затова е трудно да се свържеш с други предприемачи например или да намериш информация за състоянието на пазара в тази част.
    „Има много проблеми със законодателството, например, за да създадеш компания в Кипър трябва да отидеш в южната част на острова. За тази цел трябва да имаш банкова сметка, а за да имаш банкова сметка тук трябва да имаш адрес в Република Кипър, тъй като те не приемат адреси от северната част”, споделя от личен опит предприемачът Тунч Ялгин. Според него бизнес културата в южната част на Кипър е по-добре развита от тази в северната, тъй като кипърските гърци са по-отворени към бизнеса, по-прагматични и имат много повече знания и капитали от кипърските турци. В момента Европейският съюз предлага различни програми за финансиране на проекти на кипърските турци в сферата на агрономството в тази част на острова, но не и за Start-up-и.
    Организаторите на форума „Обърни внимание на пропаста” се обединиха около мнението, че главният проблем при насърчаването на Start-up сътрудничеството между двете общности идва от там, че има два типа хора на острова – тези, които са по-отворени към кооперирането на едното общество с другото и останалите, които се дистанцират от подобна дейност. За да могат двете страни да преодолеят подобни пречки към развиването на Start-up сектора в Кипър, бяха подготвени няколко уъркшопа за начинаещи и напреднали, които да обединят младежта около осъществими бизнес предложения за в бъдеще. Според Тунч Ялгин следващата стъпка към плодотворна кооперация ще трябва да бъде предприета от  неправителствения сектор от двете страни, за да работят заедно върху различни кампании, които да установят сътрудничество между различните видове бизнеси.

Категории: кипърски гърци кипърски турци start-up компании Никозия разделения Кипър бизнес среда икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus