Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Втори карикатурист цензуриран за критика на правителството

26 Юни 2015 / 13:06:05  GRReporter
871 прочитания

Някои от карикатурите, създадени от прочутия гръцки карикатурист Аркас и качени на официалната му страница във Facebook, предизвикаха вълна от реакции и заплахи от страна на хора, които решиха, че той се бори срещу правителството.

Спорната карикатура изобразява мъж, който казва: «Имам доверие в правителството. Това са хора, които стъпват здраво … във въздуха».

Изглежда реакциите и заплахите са били толкова яростни, че на официалната му страница във Facebook бе прекратено качването на всякакви публикации, до второ нареждане. Надписът казва: «По нареждане на Аркас страницата прекратява качването на каквито и да било публикации. Администратор». В друг пост администраторът на страницата говори за политическо варварство. Спорните карикатури и коментари са изтрити, но социалните мрежи вече са пълни с реакции, заради атаката срещу страницата на карикатуриста.

Един от потребителите, Александрос Харулис, коментира, че администраторът на страницата е променял карикатурите и главно репликите на Аркас в спорните карикатури, публикувани от доста време.

При всички случаи обаче, страницата има над 348 000 последователи и редовно качва по-стари или нови карикатури на Аркас. Тя има сериозно влияние поради големия брой гърци, които следят работата на Аркас, и е трудно да се предположи, че той не е знаел за съществуването на страницата.

От вчера множество потребители на социалните мрежи изразяват своята съпричастност и подкрепа за Аркас и се питат: «Карикатурите подразниха ли вярващите в Мохамед?». Стотици говорят за цензура, а вече са създадени два hashtags. #Je_suis_Arkas и #Free_Arkas.

В рамките на съвсем кратко време Аркас стана първа тема в гръцкия twitter.

Ето част от характерните реакции:

  • Закриването на страницата на Аркас поради варварството на левите е поражение за демокрацията. А не бива. Ние не изпълняваме желанията на животни.
  • Нападения с електронни бомбички от страна на защитниците на свободата на словото/карикатурата закриха страницата на Аркас във fb! Победи ДЕМОКРАЦИЯТА:-((
  • Познати на всички ни „комисари“ нападнаха Аркас заради антиправителствените му карикатури, обвинявайки го, че ги получава от „чужди центрове“.
  • Режимът СИРИЗАНЕЛ (СИРИЗА и Независимите гърци) цензурира Аркас. Кой ще е следващият?
  • Точно Аркас ли, бе безделници? Фашисти такива, кога ще се отървем от вас.
  • Аркас, германска подлога, няма да мине фашизмът. Интернет групата на СИРИЗА знае къде живееш...

Това не е единственият случай на груба цензура от страна на правителството. Преди дни във всекидневника „Катимерини“ бе получено писмо от държавния министър Алекос Фламбурарис, в което той обвинява вестника, че поставя в опасност журналистиката. По-конкретно той отбелязва, че „Ако беше жива Елени Влаху, подобни жалки „публикации“, които нападат другите на лична основа, а не на политическа, не само не биха се появили на страниците на „Катимерини“, но и написалите ги „журналисти“ нямаше да могат дори да приближат до вестника“. Министър Фламбурарис призовава директора на „Катимерини“ да вземе мерки, защото по този начин е застрашена една толкова демократична институция, като журналистиката.

В отговор Алексис Папахелас заявява, че Елени Влаху е имала ярък и язвителен хумор, на който обаче тогавашните политици са издържали. „Хуморът и сатирата трудно биха застрашили демокрацията. Липсата на толерантност към тях обаче – да“, завършва директорът на вестник „Катимерини“.

Припомняме, че Елени Влаху е легендарната главна редакторка на „Катимерини“, която преустановява издаването на вестника през 1967 в знак на протест срещу налагането на военна диктатура в Гърция. Хунтата ѝ налага домашен арест, но тя успява да избяга в Лондон. Живее там до 1974, когато хунтата пада. „Катимерини“ започва да се издава отново през септември същата година.

Категории: карикатури Аркас цензура управляващи реакции хаштаг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus