Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Времето за споразумение изтича, разногласията продължават

01 Юни 2015 / 10:06:33  GRReporter
745 прочитания

Най-критичната от всички критични седмици от началото на управлението на СИРИЗ започва днес и преговорите на Атина с кредиторите за постигането на споразумение кипят както на консултантско, така и на политическо ниво.

В неделя вечерта се състоя програмираният предварително телеконферентен разговор между гръцкия премиер Алексис Ципрас, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Правителствени източници твърдят, че дискусията е протекла в много добра атмосфера, като тримата участници споделили мнението, че споразумението трябва да бъде постигнато бързо и без по-нататъшни забавяния.

Все пак до момента ситуацията не е особено променена. Гръцкото правителство настоява, че подписването му е въпрос на време, докато от Брюксел твърдят, че „разговорите имат още път пред себе си”. Според гръцки медии полученият в Атина проект за споразумение със заглавие „меморандум” предизвикал сътресения сред управляващите.

В документа, който се основава на постигнатото на 20 февруари в Eurogroup споразумение практически са включени изискванията на кредиторите. Според източници от Европейския съюз в него се предвиждат мерки за бюджетни съкращения в размер на 3,5 милиарда евро за 2015. Повечето от тях са различни видове данъци, като ДДС и имотния данък, както и промени в трудовото законодателство и пенсионната система. Сред тях е и категоричното изискване на Международния валутен фонд за орязване поне на помощните пенсии.

Гръцки медии посочват, че според представителите на кредиторите преговорите с Атина са се забавили много, в резултат на което дупката в гръцкия бюджет се разраства с всеки изминал ден. Затова и те са непреклонни по отношение на налагането на данъци и на мерки за бюджетни съкращения, които ще дадат незабавен резултат. В същото време те са доста по-склонни да направят отстъпки по отношение на реформите.

Според гръцката телевизия Ant1 гръцкото правителство разглежда проекта за споразумение „дума по дума”, за да аргументира своето несъгласие, въпреки че кредиторите са категорични, че няма да приемат никакви промени относно мерките за бюджетни съкращения. Същите източници посочват, че в Брюксел очакват отговора на Атина, за да последва съставянето на крайния текст на споразумението и неговото подписване.

GRReporter припомня, че на 5 юни Гърция трябва да изплати на МВФ заем в размер на около 300 милиона евро, а до 19 юни има още три падежа на обща стойност от почти 1,2 милиарда евро.

Категории: Политика гръцко правителство кредитори преговори за постигане на споразумение мерки за бюджетни съкращения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus