Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Въпреки кризата Гърция очаква успешен туристически сезон

27 Декември 2015 / 11:12:53  GRReporter
793 прочитания

До момента резервациите за сезона през 2016 от основните чужди пазари се движат възходящо. Този факт предизвиква сдържан оптимизъм у хотелиерите относно доброто представяне на гръцкия туризъм следващата година. Към положителните моменти се отнасят увеличения брой летни полети от чужбина към Гърция с 800 000, падането на цената на петрола и спада на еврото спрямо други основни валути като долара и британската лира.

Увеличаването на терористичните атаки в света ще доведат до това главен фактор да е сигурността, която предлагат туристическите дестинации. Гърция може да спечели за сметка на някои пазари, но и да загуби за сметка на други дестинации извън Европа.

Освен това е необходимо да има финансова и политическа стабилност и това ще е определящият фактор за запазване на възходящото развитие на гръцкия туризъм. Към отрицателните фактори се добавя и намаляването на конкурентоспособността заради увеличаването на ДДС върху хотелите и заведенията. На местно ниво се очаква проблеми да предизвикат потоците от бежанци и мигранти. Според председателя на Гръцката федерация на хотелиерите Янис Рецос, до момента прогнозите за гръцкия туризъм са положителни.

В Германия има търсене на Гърция като дестинация, а туристическите организации са засилили сътрудничеството и са увеличили самолетните билети и връзки за различни места в Гърция. По-сигурни коментари за динамиката на търсенето от Германия ще може да има след международното туристическо изложение ΙΤΒ, което ще се състои между 9 и 13 март в Берлин.

Що се отнася до Великобритания, втория по значение пазар за гръцкия туризъм, благоприятно въздействие оказва засилването на лирата спрямо еврото. Броят на британските туристи ще се увеличи през този сезон.

Още е рано да се прави оценка на резервациите от Франция заради скорошните терористични атаки в Париж. Смята се, че и през 2016 френските туристи ще предпочетат Гърция за ваканцията си.

Сигурност и долар

Факторът „сигурност в Европа” ще играе основна роля при избор на дестинация за ваканцията на американците. Силният долар е важен финансов мотив американците да се насочат към Европа, но ще е второстепенен фактор, ако възникнат проблеми със сигурността.

Перспективите за увеличаване на руските туристи са положителни след прекъсването на връзките между Русия и Турция. Около 3,5 милиона руски туристи, които миналото лято почиваха в Турция, тази година ще търсят други дестинации и Гърция ще се стреми да получи парче от руската баница. За да се засили руският поток, трябва гръцките консулски власти да се отзоват на новите изисквания, свързани с издаването на виза с биометрични данни. В противен случай руските туристи ще се насочат към други дестинации, като например Испания.

Нагоре се движат резервациите от скандинавските пазари, които традиционно имат силно присъствие в Гърция. Повече информация ще има след третото туристическо изложение, посветено на Гърция - Grekland Panorama от 12 до 14 февруари в Стокхолм.

Към групата пазари с със силно присъствие в Гърция през последните години спада и Турция. Вероятното премахване на задължителните европейски визи за турците  ще превърне турския пазар в един от най-динамичните за Гърция.

Трябва да се отбележи важната роля, която имаха за туристическите рекорди на миналия сезон пътуванията с автомобили към Гърция. Най-силно това засяга Северна Гърция. Пристигащите автомобили от Турция, както и от другите балкански страни като България и Македония, може да се увеличат ако се решат проблемите с инфраструктурата и се увеличат служителите на граничните пунктове.

 

Категории: туристически сезон Гърция перспективи положително развитие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus