Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Волфганг Шойбле: Трите институции ще вземат решение за гръцкия дълг

05 Май 2015 / 16:05:30  GRReporter
890 прочитания

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле се изказа скептично относно вероятността до понеделник да бъде постигнато споразумение между Гърция и нейните партньори. Това заяви той през Асоциацията на чуждестранните кореспонденти в Берлин по повод предстоящата на 11 май среща на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната). 

По отношение на разговорите за евентуален Grexit, Волфганг Шойбле посочи, че не му харесва да участва в спекулации, но подчерта, че «германското правителство не желае Grexit».

«Това обаче не означава, че не сме готови да направим едно или друго. Може би беше грешка на Атина да мисли така. Европа е по-важна, за да може да функционира, да върви напред», заяви германският министър на финансите и добави, че «беше голяма грешка на Германия и Франция да нарушат Пакта за стабилност», като поясни, че «ние получихме своя урок, да не допуснем повече нещо подобно».

«Тези решения не са лесни, но ги вземам винаги въз основа на това кое е най-доброто за бъдещата европейска интеграция», обясни Волфганг Шойбле.

Освен това германският финансов министър препрати към трите институции (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) решаването на въпроса за гръцкия дълг. На въпрос, свързан с информации, че от Международния валутен фонд искат ново орязване на гръцкия дълг, Шойбле отговори:

«Нормално е преди всяко заседание на Еврогрупата да има предположения, но в момента текат преговори между Гърция и трите институции». Германският министър на финансите добави също така, че представителят на Международния валутен фонд Пол Томсън е информирал на последната среща на Еврогрупата в Рига, че до изборите през януари Гърция е напредвала по-бързо, отколкото било предвидено в спасителната програма, и повторил прогнозата, че до 2022 дългът на страната ще падне до 120% от БВП.  

 

 

Категории: финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле гръцки дълг Grexit
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus