Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Външният дълг на Гърция надхвърли 180% от БВП

08 Февруари 2015 / 15:02:49  GRReporter
1441 прочитания

Външният дълг на Гърция възлиза на 324 милиарда евро и надхвърля 180% от БВП. Кредитите, които Гърция е получила от Международния валутен фонд, са се увеличили с 373 милиона евро заради спада на курса на еврото спрямо долара, показват данни на гръцката Сметна палата. Успоредно с това бюджетът и държавният дълг се отдалечават от първоначалните цели.

Влошаването на финансовите параметри през 2014  показва патовата ситуация на икономическата политика на меморандума. Тя се базира единствено на неуспешната комбинация от намаляване на доходите на населението и увеличаване на данъците, за която настояваха кредиторите.

 „Ще представим завършено предложение за прехода към ново споразумение за управлението на дълга в сряда” заяви междувременно финансовият министър Янис Варуфакис, предаде Reuters. Това ще стане на заседанието на Eurogroup на 11 февруари в Брюксел.

Варуфакис участва в заседанието на министерския съвет, което трябваше да подготви програмната декларация на правителството. Тя ще бъде представена по-късно днес в парламента от  премиера Алексис Ципрас.

Министърът на финансите даде интервю за италианската държавна телевизия Rai Tre, в което изрази критики срещу Германия. Той я обвини, че е уплашила останалите държави-членки на ЕС, за да наложи своята линия. Варуфакис също така отбеляза, че има риск Европа да се превърне в „нещо по-лошо от бившия Съветски съюз”.

„Представители на важна италианска институция ми казаха, че те са солидарни със страната ни, но не могат да кажат истината, защото и Италия е застрашена от фалит и се страхуват от евентуални последствия от Германия. През последните години цяла Европа е покрита от облак от страх. Рискуваме да  се превърнем е нещо по-лошо от бившия Съветски съюз” заяви Варуфакис, като тази част от интервюто му беше публикувана предварително на страницата на предаването.

Той даде ясно да се разбере, че Гърция се нуждае от подкрепа от други европейски страни, за да се промени съществуващата политика.

„Това, което можем да направим за останалата част от Европа, и главно за Италия, е да отворим малка врата към истината. Не можем сами да открием истината, но можем да отворим вратата и да се движим към нея. По този начин ще можем всички да преминем от мрака на днешните строги икономии към светлината на една европейска рационална, логична дискусия” подчерта министърът.

Варуфакис заяви, че предложенията на новото гръцко правителство не касаят само Гърция, но и други страни от ЕС, и затова Германия в някакъв момент ще трябва да обясни защо отхвърля  алтернативните предложения на партньорите.

„Това са идеи и предложения, които засягат цяла Европа, защото ние, гърците, не вярваме, че имаме правото да искаме за себе си нещо, което не важи и за италианците, португалците или ирландците. Рано или късно канцлерът Меркел ще трябва да седне на една маса с нас и да ни обясни по каква причина не одобрява предложенията ни” допълни Варуфакис.  

На  въпрос на Rai  дали смята, че Гърция може да успее, министърът на финансите  отговори, че „гръцкото правителство ще предложи „Нов курс”  (New Deal) за Европа, както в миналото е направил американският президент Рузвелт. Новият курс ще бъде финансиран от Европейската инвестиционна банка.

Цялото интервю на Варуфакис ще бъде излъчено в неделя вечерта в предаването Presa Diretta на Rai Tre.

 

 

Категории: външен дълг управление на дълга министър на финансите Янис Варуфакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus