Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Влоговете в гръцките банки достигнаха до 10-годишния си минимум

30 Април 2015 / 15:04:54  GRReporter
1790 прочитания

Нов спад на влоговете, за десети пореден месец, отчетоха през март гръцките банки, темповете на изтичане на депозити обаче се забавят значително в сравнение с предходните месеци.

Според данните на Банката на Гърция, влоговете на домакинства и фирми са намалели с 1,91 милиарда евро, достигайки 138,55 милиарда евро.

Картината за банковата система обаче явно е по-добра в сравнение с февруари, когато депозитната база се сви с близо 7,5 милиарда евро.

Въпреки това, намалелите темпове на изтичане на депозити не отменят факта, че нивото на влоговете през март е спаднало до 10-годишен минимум. Този факт от своя страна показва повишената несигурност на гръцките граждани по отношение на преговорите с кредиторите на страната.

Основна опора на гръцките банки, предвид вълната от изтичане на депозити, е Механизмът за спешна ликвидност ELA на Европейската централна банка. По-рано в сряда управителният съвет на Европейската централна банка одобри ново увеличение на Механизма с 1,4 милиарда евро, като общата сума на извънредната ликвидност вече достига 76,9 милиарда евро.

 

 

 

Категории: депозити гръцки банки изтичане на депозити Механизмът за спешна ликвидност ELA
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus