Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Виена иска Гърция да продължи да е част от еврозоната

09 Февруари 2015 / 16:02:50  GRReporter
885 прочитания

Елица Ценова, специално за GRReporter от Виена
    Виена иска Гърция да продължи да е част от Еврозоната. Това е заявил австрийският канцлер Вернер Файман по време на днешната си среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Файманподчерта, че трябва да се работи за намирането на общо решение, което от една страна да представлява позицията на новото гръцко правителство, а от друга страна да държи сметка за спазване на вече поетите от страната задължения.
    На въпрос дали Файман би се ангажирал на ниво ЕС да бъде активен по отношение на намиране на решение на гръцките искания, той не отговори конкретно и припомни връзките между двете държави още от времето на Бруно Крайски.
    Австрийският канцлер е подчертал необходимостта от засилване на съвместната работа на ЕС по отношение на измамите, корупцията, законността и спазването на данъчните правила. От своя страна Ципрас е казал, че новият план, който предлага не натоварва европейските граждани с допълнително финансово бреме.
    Всекидневникът "Ди Пресе" посочва, че два пъти по време на пресконференцията Файман е подчертал, че е цинизъм да се грижим за спасяването на финансовите пазари, а не за младежката безработица, която надхвърля 50%. Друг австрийски всекидневник "Дер Стандарт" също изтъква, че канцлерът е показал разбиране към тежкото положение на Гърция и е подчертал, че трябва да сме по-ангажирани не със спасяване на банки, а с хората. А заглавието на вестник "Куриер" е "Ципрас и Файман: Новите най-добри приятели".
    Двамата държавници са обсъдили и темата Украйна. Ципрас е казал, че се надява скоро да види Файман в Атина, както и самият той отново да посети Виена. Но следващата им среща ще е съвсем скоро в Брюксел.
    Срещата на австрийския канцлер с Алексис Ципрас се критикува от Народната партия, която е коалиционен партньор в правителството. Те казват, че позицията на канцлера Файман е безотговорна спрямо австрийските данъкоплатци и и данъкоплатците в останалите страни от Европейския Съюз.
    Поради снежната буря срещата на австрийския канцлер с гръцкия премиер закъсня с около 45 минути, тъй като кортежът от летището се е движил бавно. Стотина души с плакати и червени знамена посрещнаха Алексис Ципрас пред сградата на канцлерството в знак на солидарност и подкрепа с политиката на младия гръцки премиер.

 

Категории: Алексис Ципрас австрийски канцлер новият гръцки премиер Вернер Файман еврозона спасителен план за Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus