Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вашингтонската разходка на Варуфакис

16 Април 2015 / 18:04:13  GRReporter
1221 прочитания

През последните дни слуховете, че преговорите между гръцкото правителство и представителите на кредиторите на страната се намират в задънена улица и вероятността страната да фалира е много голяма изглежда, че тревожат всички други, но не и неговите членове.

В държавните каси парите може да са на свършване и шансът в тях скоро да бъдат влети нови суми може да е нищожен, но това не пречи на финансовия министър Янис Варуфакис да замине на презокеанско пътуване до Вашингтон. Там той ще представи Гърция в заседанията на лятната сесия на Международния валутен фонд и Световната банка.

В дълго съобщение за пресата министерството на финансите съобщава, че в американската столица Янис Варуфакис ще има даде лекция в института Brookings на тема: „Гръцката икономика и международните ѝ партньори”. След като я изнесе той ще участва в „кратка размяна на мнения” с икономиста и бивш финансов министър на Турция Кемал Дервиш и Дейвид Уесел от института-домакин. В комюникето се съобщава също, че през същия ден в института Brookings ще се намира и германският финансов министър Волфганг Шойбле, като конкретното изречение е поставено в скоби.

В петък Янис Варуфакис ще се срещне с президента на Европейската централна банка Марио Драги, а след това и с финансовите министри на САЩ Джак Лю и на Италия – Пиер Карло Падоан.

Гръцкият финансов министър се очаква да се върне в Атина в събота, след края на сесията.

В съобщението обаче се съдържа още една информация, която не просто предизвика иронични коментари, но и официално опровержение от страна на американското правителство. Според текста днес Янис Варуфакис ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама. Заслужава да се отбележи, че той не бе променен след официалното уточнение от страна на Белия дом, според което Варуфакис действително ще прекрачи прага на сградата, за да участва в традиционния коктейл по случай националния празник на Гърция, без обаче да е предвидена среща с американския президент.

Икономическият репортер от авторитетното издание Wall Street Journal Иън Тали бе описал какво точно ще се случи между Обама и Варуфакис по много по-язвителен начин ден по-рано:

„Гръцко посолство: Варуфакис може и да каже „здрасти” на Обама в Белия дом по време на коктейла за отбелязването на годишнината от Гръцката война за независимост, но няма да има разговор по финансови въпроси”.

Той продължи :

„Гръцко посолство: Вместо (с Обама-б.а.) Варуфакис ще се срещне с американския финансов министър Лю в петък”,

за да завърши с третия си коментар в социалната мрежа Туитър:

„За да обобщим: Узо в Белия дом, но разговори за драхмата във финансовото министерство”.

Гръцкият финансов министър очевидно има големи запаси от енергия, след като между служебните задължения и пътуванията, а и десетките интервюта, които доскоро даваше намира време да пише и следващата си книга. Тя се очаква да бъде издадена през януари 2016, но вече се рекламира в сайта на издателската къща Publicaffairsbooks.

Заглавието на книгата е „Европейската криза и икономическото бъдеще на Америка”, а на корицата фигурира и втората част от сентенцията на древногръцкия историк и военачалник Тукидид: „Докато силните правят това, което могат, слабите понасят това, което трябва”.

В нея Варуфакис пише, че „Европа е много важна, за да бъде оставена в ръцете на европейците”, а от краткото представяне става ясно, че тя е представена като инкубатор на авторитаризъм, който ако бъде оставен да продължи в същия дух би могъл да предизвика Трета световна война.

„Когато кризата направи своя удар през 2009 Европа се изправи срещу себе си, като унизи милиони невинни граждани и доведе до състояние на безнадеждност цели населения, като основа действията си на невиждана от годините на Втората световна война нетолерантност”. Янис Варуфакис описва събитията като битка за „душата на Европа”, която водят „силите на логиката и хуманизма” срещу „новите форми на авторитаризъм”. Той пише за „ретроградни сили, които са в състояние да причинят една хуманитарна кървава баня”, като лишават следващите поколения от надеждата за участие в благоденствието.

Според описанието на книгата гръцкият финансов министър стига до извода, че „принципът на големите бюджетни съкращения за европейските икономики, които страдат от най-голямата рецесия би бил пословичен, ако в същото време не бе и предшественик на мизантропията и расизма. В книгата той описва конкретни политики, в които останалият свят може да участва, за да помогне за спасението на Европа от предстоящата катастрофа. С хумор и патетична и информативна реч Янис Варуфакис предупреждава, че сривът на несъмнено очукания от кризата и дълбоко ирационален европейски капитализъм трябва да бъде избегнат на всяка цена”.

Категории: Политика Янис Варуфакис пътуване Вашингтон Барак Обама Марио Драги книга
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus