Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вашингтон обърна гръб на гръцкия военен министър

20 Май 2015 / 11:05:55  GRReporter
1156 прочитания

Планираната за утре среща на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос с американския му колега Аштън Картър във Вашингтон няма да се състои. В официалното съобщение на Пентагона като причина за отмяната ѝ се посочва тежката програма на американския военен министър. Анализатори обаче коментират, че подобно действие спрямо военен министър на страна-членка на НАТО е непривично и това дава повод за различни интерпретации. Показателен е фактът, че вчера Аштън Картър се срещна в Пентагона с полския си колега.

Панос Каменос няма да се срещне дори с втория в йерархията на министерството на отбраната на САЩ Робърт Йорк. Съществува една малка вероятност той да бъде приет от Кристин Уормут -заместник-министъра на отбраната по политическите въпроси.

Срещата между Картър и Каменос бе обявена отпреди два месеца. Освен разговорите между двамата министри програмата на посещението на гръцкия военен министър във Вашингтон включваше и поредица от други срещи. Преди няколко дни обаче министерството на отбраната на САЩ уведоми Атина за канцелирането на срещата с Аштън Картър.

Въпреки това Панос Каменос замина за Вашингтон, вероятно с надеждата, че срещата все пак ще се състои, дори и в последния момент. В крайна сметка стана ясно, че в петък той ще се срещне с помощник-държавния секретар за Европа Виктория Нюланд, ще посети седалището на ЦРУ и ще поднесе венец на Националното гробище Арлингтън.

Въпреки скорошните изявления на Каменос за създаване на военна база на НАТО в Егейско море, много от неговите реплики и действия раздразниха ред европейски страни, САЩ и Северноатлантическия алианс. Заплахите му, че Гърция ще позволи на нелегалните имигранти да пътуват свободно и така Европа ще се напълни с джихадисти, както и особено топлите му отношения с Москва са само част от тях. И всичко това се случва малко след края на срещата на външните министри от НАТО в Анталия, където действията на Москва в Украйна бяха първата точка в дневния ред.

По-рано днес (гръцко време) Панос Каменос е имал среща с организации на гърци в САЩ. В офисите на Lockheed Martin той ще има работен обяд с депутати и среща с председателя на комисията на въоръжените сили на САЩ Марк Торнбъри и със сенатори. Програмата му включва също работна вечеря в тинк-танка с лява насоченост Atlantic Council и среща с членове на консервативния Hudson Institute.

В допълнение Панос Каменос, чиято партия Независими гърци е една от най-антисемитски настроените в Гърция ще посети Музея на Холокоста и ще има среща с еврейски организации.

Заслужава да се отбележи, че според председателя на Европейския парламент Мартин Шулц коалирането на СИРИЗА с Независимите гърци е грешка. По-конкретно в интервю за германско издание той бе посочил, че „дори слон в стъкларски магазин би бил по-добър дипломат от г-н Каменос”.

Гръцкият министър на отбраната е известен също със съдебните искове, които повдига срещу журналисти и медии, когато те публикуват материали, които не му харесват. Съвсем наскоро той внесе иск срещу журналиста – карикатурист Андреас Петрулакис и поиска обезщетение в размер на 1 милион евро.

Категории: Политика гръцки военен мимистър Панос Каменос отмяна на срещата с американския военен министър Аштън Картър Вашингтон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus