Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вашингтон натисна Ципрас за интерконектора с България

14 Октомври 2015 / 08:10:08  GRReporter
769 прочитания

Забавянето на изграждането на интерконектора между Гърция и България IGB задейства американската дипломация, пише гръцкият всекидневник Катимерини. Интерконекторът бе проектиран, за да намали зависимостта на България от руския природен газ с перспективата да бъде удължен до Румъния, Унгария и вероятно до страните около Балтийско море.

От вчера на спешно посещение в Атина се намира специалният пратеник и координатор на международните връзки на САЩ в областта на енергетиката Амос Хокстайн, който вече се е срещнал с гръцкия държавен министър Никос Папас и с посланика на САЩ в Гърция Дейвид Пиърс.

Рано сутринта днес той ще се срещне с гръцкия министър на околната средна и енергетиката Панос Скурлетис и веднага след това ще се проведе тристранна среща с участието на българския министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Катимерини пише, че посещението на Амос Хокстайн цели да подготви официалното посещение на министъра на външните работи на САЩ Джон Кери в Атина в средата на ноември. Интерконекторът между Гърция и България е от ключово значение за американската дипломация, поради възможността, която предоставя на страните от Балканите да престанат да бъдат зависими от природния газ на руската Gazprom. 

Категории: Политика енергетика интерконектор между Гърция и България американска дипломация тристранна среща министри на енергетиката
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus