Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Варуфакис заплашва кредиторите със спиране на плащанията

17 Април 2015 / 17:04:52  GRReporter
1038 прочитания

„Ако привържениците на твърдата линия на бюджетни съкращения в Европа не отстъпят Гърция няма да има друг избор освен да не извърши предстоящите плащания по външния си дълг”, заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за Huffington Post.

В отговор на въпрос какво ще се случи ако кредиторите на Гърция продължат да са категорични по отношение на изпълнението на споразумението от 20 февруари и дали Гърция има друг избор през следващите седмици освен фалита, той отговори:

„Позволете ми да съм точен по този въпрос, защото времената са проблемни и има много хора, които се „закачат” за всяка дума или изречение, което искат, за да създадат проблем. Моментът не е подходящ, за да им позволим да го направят. Факт е, че Гърция е извън пазарите и през последните месеци изплаща финансовите си задължения, като използва малката си ликвидност”.

„Това не може да продължава. Ако можеше, тогава нямаше да сме страна със (спасителна) програма, нали така? Затова, ако партньорите ни кажат: „няма ликвидност за вас, няма траншове, няма ново споразумение”, това разбира се няма да е устойчиво, както няма да е устойчиво и за която и да е друга страна, която се намира в някакъв вид програма на МВФ, програма с тройката или програма на ЕЦБ”, каза още Варуфакис.

Гръцки медии коментират, че в действителност Гърция може да изплати задълженията си дори и без да получи нови капитали, но за тази цел правителството трябва да вземе решение да спре изплащането на заплати и пенсии. От изявленията на финансовия министър става ясно, че между необслужването на външния дълг и изплащането на пенсиите, кабинетът възнамерява да се погрижи за пенсионерите.

В отговор на въпроса доколко е възможно Гърция да фалира и да продължи да е част от еврозоната, Варуфакис заяви, че Гърция не е изплащала задълженията си и преди 3 години и така намекна, че е възможно сега да направи същото, ако не успее да постигне споразумение с кредиторите до 24 април.

„Това вече се е случвало. През 2012 гръцкото правителство не плати навреме задължения по обслужването на външния заем в размер на 100 милиарда евро”, каза той.

В същото време финансовият министър посочи, че един фалит под каквато и да е форма „не е правилното решение в този момент”.

„Не работим в тази посока. Не е нещо, което планираме. Не е нещо, което желаем. Това, което искаме е да създадем един нов договор между Гърция и международните ѝ партньори”.

Противно на уверенията на Варуфакис обаче германският печат днес е залят от публикации за финансовата безизходица на Гърция и вероятността от Grexit.

„Волфганг Шойбле не се шегува”, посочва в статия със заглавие „Загубени илюзии” вестник Süddeutsche Zeitung. „Затова пазарите взеха сериозно предвид думите на министъра на финансите в Ню Йорк: „Няма да има решение на гръцкия финансов проблем през следващите дни”. Но именно това се изисква, за да може Гърция да избегне фалита. С други думи това означава, че решението малко или много е взето. По всичко изглежда, че Гърция ще трябва да напусне еврозоната”, пише вестникът.

В статия със заглавие „В гръцките календи” – кризата ще продължи” вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung описва различните сценарии около решаването на гръцката дългова криза. „Фалит? Grexit или може би бързо нови заеми? Вероятно е спорът с кредиторите да продължи до есента и може би да завърши с избори”. Статията завършва със забележката: „Дори и да бъде намерено решение на проблемите с финансирането на Гърция общественият дебат за бъдещето на страната предстои. Фактът, че в средата на годината Атина ще има нужда от нова програма за подкрепа трябва да се смята за сигурен. „Докато канцлерът смята оставането на Гърция в еврозоната като избор без алтернатива, той продължава да е инструмент за изнудване и гърците знаят това”, твърди европейски дипломат. В тази ситуация много страни-членки на Европейския съюз се надяват, че СИРИЗА ще се разпадне и ще има избори, които ще излъчат едно ново и по-сговорчиво правителство”.

Категории: Политика Янис Варуфакис заеми плащания външен дълг кредитори фалит Grexit
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus