Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Варуфакис заплашва Европа с разпад

16 Юни 2015 / 10:06:55  GRReporter
1344 прочитания

„Искат от нас да се отнесем със садизъм към най-слабите гърци. Като че ли те не претърпяха поредица от удари през последните пет години. Като че ли ако им наложим нови мизантропски мерки гръцката икономика ще излезе от кризата. Като че ли добавката за най-ниските пенсии е проблемът, заради който Гърция се намира в световъртежа на кризата”.

Това е част от речта, която произнесе на остров Крит гръцкият министър на финансите в началото на вероятно най-критичната за страната седмица, чийто край може да крие драматични за гражданите ѝ събития.

В момент, когато кредиторите подчертават, че Атина е тази, която трябва да предприеме действия за преодоляването на пречките относно постигането на споразумение, Янис Варуфакис предпочита да гастролира в провинцията. Той обвини партньорите на Гърция в използване на двоен език, защото, както посочи, те говорят публично едно и съвсем друго зад затворените врати на заседанията.

„Кредиторите настояват да орежем добавката към минималните пенсии и да обложим електричеството с най-високата ставка на ДДС – 23 на сто, за да можем да хвърляме тези пари в „черната дупка” на външния дълг” в продължение на години”, заяви Варуфакис.

Според него новите бюджетни съкращения, които кредиторите искат да наложат в Гърция ще намали още повече доходите, от които те очакват да получат предоставените заеми обратно. Варуфакис беше категоричен, че дори в Международния валутен фонд „са наясно, че новите бюджетни мерки , които искат да наложат ще намалят доходите, от които ще бъде изплатен дългът”.

Той увери аудиторията в Крит, че „разривът с Европа не се намира на масата на преговорите, но трябва да можем да си го представим. Те ще получават от нас поредица от логични предложения, но никое от тях няма да съдържа унизителни за нас действия. Ако искат да ни унижат ще трябва да претърпят разпада на Европа. Разривът трябва да се случи тук, да е разрив със системата, разрив с нашето лошо „аз”.

За гръцкия финансов министър виновници за неуспеха в преговорите са разногласията сред институциите – кредитори, сред страните-членки на Еврозоната помежду им, а в някои случаи и във вътрешността на някои страни-членки.

„Налице са три институции, които не искат едно и също нещо, както и държавите-членки с техните лични планове […] Ние не участваме в преговори. Преговаряме за правото на преговори”, посочи Варуфакис.

В разгара на вероятно най-решителната за  гръцкия проблем седмица той намери време и за интервюта. Пред германското издание Bild Варуфакис заяви, че няма намерение да представи нов списък с реформи на заседанието на финансовите министри от Еврозоната идващия четвъртък. „Няма да направя това, защото Еврогрупата не е правилното място за представянето на предложения, които все още не са станали обект на дискусии и преговори на по-ниско ниво”.

Същевременно обаче посочи, че гръцката преговорна група се намира в готовност „във всеки момент да изнамери едно цялостно решение с нашите партньори” и допълни, че представителите на трите институции – кредитори трябва да се завърнат на масата на преговорите, носейки едно „ясно и стабилно предложение”.

Категории: Политика преговори между Гърция и кредиторите Янис Варуфакис гръцкият финансов министър заплаха за разпад на Европа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus