Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Варуфакис във Вашингтон в отчаян опит да търси пари

05 Април 2015 / 12:04:55  GRReporter
1062 прочитания

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис ще се срещне днес вечерта във Вашингтон с директорката на МВФ Кристин Лагард. Както се казва в съобщението на министерството, това ще бъде неформално обсъждане на програмата за реформи на гръцкото правителство..

Според телевизия Мега, Кристин Лагард е отговорила положително на искането на Варуфакис за среща, въпреки факта, че днес е Великден за католиците, който и самата тя празнува.

Според информации от гръцката страна, МВФ е с най-непоколебима позиция при преговорите, а представителите му настояват за уреждане на проблемите, свързани с финансите, заетостта и осигуряването.

Според същите източници, Варуфакис ще се опита да убеди Лагард, че правителството е решено да пристъпи към радикални реформи, за да може да деблокира преговорите.

Министърът на финансите се надява, че след тази среща ще има неофициални указание от Кристин Лагард за промяна на становището на представителите на фонда и преговорите ще продължат.

Срещата между Варуфакис и Лагард идва ден след като Министерството на финансите, както и МВФ опровергаха публикация на немското списание Spiegel, в която се говореше за оттегляне на екипа на фонда от Гърция, заради недоволството от забавянето в прилагането на реформите.

В изявлението на МВФ се казва, че „техническите екипи на трите институции са в Атина от повече от 3 седмици и си сътрудничат с гръцките власти. Определени членове на екипите се връщат в централите си, като част от нормален обмен по време на мисиите. Техническите дискусии продължават както в централите, така и на място, с участието на местните служители на институциите”.

Освен срещата с Кристин Лагард, Янис Варуфакис ще има контакти в понеделник с американския заместник-министър на финансите Нейтън Шийтс, отговарящ за международните въпроси, тъй като министър Джак Лю отсъства. По-късно ще има среща с Каролин Аткинсън, съветник на Барак Обама по международните икономически въпроси и националната сигурност.

В същото време, според служител на ЕК, на който се позовава телевизия Мега, Гърция и кредиторите са намерили компромисен вариант по основните проблемни теми, като вероятно споразумение се очертава до юни.

То ще покрива периода до края на юни, а след това двете страни ще трябва отново да седнат на масата за преговори и да разгледат правителствените реформи.

Според европейския чиновник, гръцкото правителство е показало готовност да направи съкращения и да предприеме мерки в данъчното облагане, които ще донесат пари в хазната и ще засилят доверието в страната.

Според същия източник, споразумението между Гърция и европейските партньори се възпрепятства от твърдата позиция на МВФ, който настоява за завършване на проверката.

 

Категории: Янис Варуфакис Кристин Лагард МВФ споразумение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus