Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Варуфакис предлага данък върху тегленията от банкомати

26 Май 2015 / 16:05:55  GRReporter
715 прочитания

В разговор с журналисти гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че министерството обмисля да въведе данък върху тегленето на пари от банкомати. Той уточни, че мярката няма да включва налагане на данък върху транзакциите с картите, паричните преводи и депозитите.

По думите на министъра налагането на данъка ще има за цел да подейства като стимул за по-масовото използване на електронните банкови услуги.

След появата си във всички гръцки медии новината предизвика серия от коментари в социалните мрежи.

„Варуфакис казал, че ще наложи такса (телос) на тегленията от банкомати, но не уточни кой от двата смисъла на думата „телос” (означава също „край” – б.а.) е имал предвид”, написа в Туитър анализаторът Костис Лимбуридис.

„Преди данъка върху тегленията от банкомати теглехме парите си малко по малко. Сега ще ги теглим заплатите си веднага (когато ги внасят)”, бе коментарът на журналиста Фотис Коляс от електронното икономическо издание euro2day.gr.

Костас Ступас от capital.gr беше по-лаконичен с популярния гръцки израз: „(Толкова е нелепо, че) и камъните се смеят”.

Само час след изявленията на Варуфакис пред икономическите репортери министерството на финансите опроверга думите му със следното съобщение, което бе публикувано на електронната му страница:

„Относно данъчното облагане на банковите транзакции и банкоматите

В рамките на преговорите в Брюкселската група бе внесено предложение за данъчно облагане на банковите транзакции. Министерството на финансите се противопостави на това и подчерта, че ще се отнася до използването на картите, web banking и банковите преводи, конкретното предложение е противоположно на политиката на министерството да дава стимули за намаляването на плащанията в брой.

В крайна сметка, след реакцията от страна на министерството,  предложението за данъчно облагане на банковите транзакции (включително и на тегленията от банкомати) бе оттеглено от преговорите.

В същите изявления пред представителите на медиите Янис Варуфакис е казал, че не е изключено да има промени в облагането на незамърсяващите околната среда леки автомобили, чиито собственици към момента не плащат пътни такси. В преговорите може да бъде внесено предложени и за промени в акцизите на горивата.

Категории: Политика Янис Варуфакис данък върху тегленията от банкомати Брюкселска група
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus