Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Варуфакис подаде оставка

06 Юли 2015 / 08:07:22  GRReporter
1331 прочитания

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис подаде оставка часове след края на гласуването, по време на което мнозинството в страната подкрепи водената от кабинета политика.

Варуфакис обяви, че напуска поста по същия начин, по който съобщи, че го заема – с текст в личния си блог.

Кой ще е новият финансов министър на Гърция ще се дискутира на срещата между политическите лидери, която започва след малко.

Първите коментари в Гърция са, че оставката на Варуфакис е знак, че Ципрас иска да постигне споразумение с кредиторите. Анализатори обаче посочват, че има и друго обяснение. А то е, че при пореден неуспех да се постигне съгласие гръцкия премиер ще може да се оправдае с нея, като посочи, че е направил всичко възможно и е сменил дори Варуфакис, но кредиторите не са искали споразумение. „А опитът от изминалите пет месеца по-скоро сочи към второто обяснение”, допълват те.

Според източници за нов финансов министър по всяка вероятност ще бъде назначен някой от членовете на групата, която води преговорите с кредиторите - вицепремиерът и координатор на икономическата политика на кабинета Янис Драгасакис, заместник-министърът на финансите и ръководител на преговорите Евклидис Цакалотос, основният гръцки преговарящ Йоргос Хуляракис или държавният министър Никос Папас. 

Очаквайте подробности.

Категории: Политика гръцки финансов министър Янис Варуфакис оставка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus