Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Варуфакис - консултант на сингапурска bitcoin компания

17 Май 2015 / 18:05:08  GRReporter
1473 прочитания

Според публикация на вестник „Прото тема” финансовият министър Янис Варуфакис е консултант в  много спорна сингапурска компания, която лансира дигиталната валута Βitcoins. Това става ясно от e-mail, с който вестникът разполага. В него член на ръководството на компанията, която се нарича Tembusu Systems, заявява, че Варуфакис поне до 31 март 2015 е запазил поста си, т.е. почти 2 месеца след като е станал министър.

Дори и днес на страницата на фирмата http://www.tembusu.sg/ може да се открие името на Варуфакис. Неговият профил е между останалите на екипа на компанията в качеството му на консултант.

Фактът, че министърът на финансите е между вдъхновителите и поддръжниците на един краен и иновативен метод за финансови транзакции, предизвиква основателни въпроси. Ако се проследят публикациите около Bitcoin, както и цялата философия на дигиталните транзакции с дигитални пари, може да се стигне до извода, че този метод може евентуално да бъде отговор на кризата с дълга и ликвидността, която изпитва Гърция.  Следователно  – и напълно оправдано – човек може да се запита по каква причина  Гърция има проблем с дълговете си, защо още не е решен финансовият проблем на страната, след като ръководителят на икономическия й щаб е човек, който знае много просто решение на този сложен проблем.

 

Опитът на финансовия министър в създаването на дигитални пазари (като платформата TRUST) може да отвори нова глава  в управлението на гръцкия дълг. Защото според много хора употребата на дигитални пари може да реши проблема.

Във всеки случай, ако някой има know how, познанията по този въпрос, това със сигурност е Варуфакис. Който, освен всичко друго, изглежда че има standby team със специалисти по cryptocurrency  и дигитална икономика, които са готови да „спасят” гръцката икономика, когато и ако им бъде поискано.

Историята започва през ноември 2014, когато сингапурската фирма Tembusu приема в екипа си от консултанти известния университетски преподавател Янис Варуфакис. Основателите на фирмата казват, че са предложили сътрудничество на Варуфакис, защото са оценили изключителната му работа при планирането на една „дигитална икономика” за сметка на фирмата за онлайн видеоигри Valve Corporation. До тогава Tembusu се е отличила със стартирането на Bitcoin, както и с факта, че е първата, осмелила се да инсталира в Сингапур АТМ устройства за Bitcoins. Компанията се готви да мине на следващото ниво, към „новата епоха на дигиталните платформи за търговия”, към „следващия ден след Bitcoin”. 

Варуфакис приема поканата и според самата компания участва като консултант месеци след като става министър, въпреки очевидното несъответствие на поста му с успоредната му заетост в частна фирма. Според специалисти от пазарите подобни позиции се възнаграждават със stock options. Тоест, консултантите получават вместо хонорар акции на компанията. Целта им е следователно да се засилва благосъстоянието на фирмата, така че и акциите им да увеличат стойността си.

Публикация на вестник Guardian  с автор Пол Мейсън  от 24 февруари, един месец след изборите, припомня една не много стара история с главни герои Варуфакис и дигиталните пари от типа Bitcoin. Мейсън в началото разказва накратко историята на дигиталните пари, които поклонниците им (между тях и Варуфакис) наричат „смел опит да се създадат пари далече от контрола на държавите, на всяка централна банка, на практика далече от контрола на всяка централна власт ”. Авторът припомня, че в началото на 2014, малко преди за започне да си сътрудничи с Tembusu, Варуфакис е описал подробно начина, по който дигиталните пари биха могли да се използват, за да засилят търсенето чрез Quantitative easing. Разликата е, че тогава Bitcoin се смята за нещо остаряло, но и опасно, тъй като е станало обект на хакерство, а успоредно с това обвиняват дигиталната валута, че е средство за пране на пари. Но не и новата виртуална валута, която тогава вече се подготвя от група икономисти и бизнесмени, група, в която участва и министърът на финансите.

Това, което Варуфакис тогава заявява публично е, че ако Гърция използва дигитални пари, с курс 1 към 1 с еврото, би мога да реши проблема с ликвидността. За да се случи това обаче, би трябвало конкретната дигитална валута да се издаде от държавата и да се гарантира метод за конвертиране в „осезаеми” материални блага. Например, ако някои държи дигитални пари 2 години, да може да ги „осребри”, да речем, с намаляване на данъците. Затова тогава Варуфакис нарича тези пари „бъдеща данъчна валута”.

Варуфакис тогава казва, че ако правителството издаде една успоредна с еврото дигитална валута и принуди банките и фирмите да я използват, това би увеличило предлагането на пари, независимо от политиката на Европейската централна банка.

Какво отговори Янис Варуфакис

Министерството на финансите в събота вечерта направи изявление относно публикацията. Министърът на финансите отбелязва, че в много свои публикации и интервюта е говорил за дигиталните пари и електронните системи за плащане. „Това е изследователска работа, с която съм се занимавал, преди да навляза в политика”, казва Варуфакис. 

Що се отнася до конкретната фирма, Варифакис заявява: „Комапнията се свърза с мене през 2013 и ми поиска консултации, тъй като създателите й (млади, талантливи технократи) бяха чели мои статии по темата. Тъй като темата ме интересуваше, им предоставих от САЩ, където работех, задълбочен консултативен доклад. В него предложих и очертах цялостна рамка от системи за електронно плащане - която нарекох TRUST”.

Категории: Bitcoin Tembusu Янис Варуфакис дигитални пари консултант
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus