Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Варуфакис иска разсрочване на плащанията към Европейската централна банка

14 Май 2015 / 13:05:33  GRReporter
686 прочитания

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис поиска разсрочване на плащанията по облигациите, които страната дължи на Европейската централна банка и в размер на 27 милиарда евро „в далечно бъдеще”. Той все пак призна, че това е доста трудно да се случи поради различията в позициите на Европейската централна банка и на Бундесбанк.

„Как би могло да стане това? Чрез размяна на облигации. Тази идея изпълва душата на (Марио) Драги със страх”, заяви Варуфакис. По думите му управителят на ЕЦБ се намира в голям конфликт с германската централна банка заради програмата за количествено облекчение.

Изявленията на колоритния министър в парламента и на конференцията на Economist предизвикаха объркване относно намеренията на Атина да изплати задълженията си към Европейската централна банка в размер на 6,7 милиарда евро през юли и август.

По-късно със съобщение в социалната мрежа Twitter Янис Варуфакис уточни, че не е казал нищо за неизплащане на задълженията, а за размяна на облигации с „посредничеството” на Европейския механизъм за финансова стабилност.

Гръцкият финансов министър каза също, че държавният дълг не е устойчив и ще трябва да бъде „реорганизиран”, като уточни, че няма предвид „орязване”.

Янис Варуфакис подчерта, че Атина се стреми да постигне споразумение с партньорите – кредитори до края на месец май, но в същото време посочи, че той няма да подпише средносрочна програма за подкрепа, която „няма да е последователна и няма да може да постигне целите си”.

Финансовият министър заяви, че правителството на СИРИЗА и Независимите гърци вече е постигнало съгласие с кредиторите по много въпроси. По-конкретно Варуфакис каза, че Атина споделя позицията, че „пенсионната система не е устойчива”, както и че държавната администрация се нуждае от промени. „Ако Гърция не се реформира ще потъне”, каза той.

В същото време Янис Варуфакис заяви, че до края на лятото не се очакват промени в ставките на ДДС. За приватизациите мнението му бе, че държавното имущество трябва да бъде оползотворено, но не разпродадено, както и че държавата ще трябва да си запази части от компаниите, които ще бъдат приватизирани.

Янис Варуфакис каза още, че Гърция има нужда от инвестиционна банка и организация, която да се заеме с уреждането на необслужваните кредити, които затрудняват функциите на гръцките банки. 

Категории: Политика Янис Варуфакис държавен дълг плащания към Европейската централна банка преговори с кредиторите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus