Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Варуфакис – бомбата с часовников механизъм в кабинета на Ципрас

21 Май 2015 / 11:05:42  GRReporter
1546 прочитания

Гръцкият премиер Алексис Ципрас замина за Рига с надеждата, че там ще чуе обнадеждаващи за хода на преговорите коментари. Но във вътрешността на партията си и правителството той е изправен пред няколко открити фронтове, които му предизвикват не по-малко главоболие. В допълнение с всеки изминал ден става все по-ясно, че гръцкият премиер трябва да се справи с две тиктакащи часовникови бомби – финансовия министър Янис Варуфакис и председателката на парламента Зои Констандопулу.

Вчерашното изявление на Варуфакис, че е записал с камера последното заседание на Eurogroup в Рига бе последното от серията несполучливи изказвания през 4-те месеца, в които заема поста на финансов министър.

С десетките си интервюта, лекции, туитове и снимки той предизвика безброй негативни коментари в Гърция и чужбина Варуфакис създаде негативни настроения към Гърция в Европа. А непрекъснатите му несполучливи предложения към кредиторите трудно може да се каже, че спомагат за щастливия развой на преговорите.

След идеята му домакините да се превърнат в данъчни агенти и да следят доколко търговците издават касови бележки, вчера дойде поражението с увеличението на ДДС. Варуфакис обяви новите данъчни ставки най-официално в телевизионно интервю, но предложението му бе отхвърлено от кредиторите само няколко часа по-късно.

Гръцкият финансов министър е категоричен, че кабинетът преговаря и че отношенията с европейските му колеги са прекрасни, но те не споделят това мнение. Въпреки че премиерът Ципрас намали неговите правомощия и увеличи тези на заместника му Евклидис Цакалотос, Варуфакис продължи да се намира в центъра на публичността със своите изявления и действия.

Така се стигна до днешното разкритие на влиятелното американско издание New York Times, според което Янис Варуфакис е записал на видео заседанието на Eurogroup в Рига.

До момента европейските реакции относно публикацията са много внимателни, но дори и съмнението, че един от министрите е документирал разговорите със своите колеги е в състояние да взриви преговорите.

Другият проблем на Алексис Ципрас е председателката на парламента Зои Констандопулу. С всеки изминал ден нейното поведение доказва, че тя следва свой собствен план и създава собствен полюс в СИРИЗА. Показателно е, че много често Констандопулу много често се разграничава от действията и решенията на правителството.

По време на парламентарните заседания тя се държи наставнически с депутатите, а решението ѝ да учреди комисии като тази, която провежда счетоводна проверка на държавния дълг и да проведе помпозни пресконференции и представяния постави Алексис Ципрас в затруднена позиция.

В допълнение Констандопулу, според граждани Констандопулу е заплашила служител в бензиностанция, тъй като той отказал да поправи гумата на автомобила ѝ, както и жена, която се опитала да заснеме случката. Председателката на парламента дори поискала да провери смартфона на жената, на която изкрещяла, че няма право да я снима.

Последва нахлуването на анархисти в двора на парламента, което тя определи като „тяхно право да проведат протест”. След това Констандопулу отказа да вложи наличните финансови средства на парламента в сметка в Банката на Гърция въпреки че правителството задължи всички държавни институции да го направят.

Няколко пъти Зои Констандопулу отказа да подкрепи с вота си внесени от правителството законови наредби, а междувременно нейната майка стана временен председател на надзорния съвет за радио и телевизия и се говори, че се готви да остане на този пост.

Немалко са депутатите от всички партии, които обвиняват председателката на парламента за прекалено умерен тон към нацистката Златна зора. Според парламентарните репортери в кулоарите често се чувало определението, че тя е „майката на ротата на Златна зора”.

Последният епизод от шоуто на Зои Констандопулу се случи вчера, когато тя разярена започна да се кара на полицаите, че не допускат участниците в протестно шествие да преминат покрай парламента. Тя не се поколеба да смъмри ръководния офицер пред телевизионните камери и да му поиска сметка за това от кого е получил нарежданията, които изпълнява.

Източници посочват, че отношенията ѝ с обкръжението на премиера Алексис Ципрас са окончателно разбити и това е станало ясно на снощното заседание на политическото бюро на СИРИЗА.

При тези условия не е ясно доколко той ще продължи да подкрепя както Констандопулу, така и Варуфакис, най-вече поради факта, че тяхната смяна ще влоши политическия климат и може да предизвика серия от последствия. От друга страна ситуацията и на двата вътрешни фронта е толкова напечена, че те не биха могли да останат открити за дълго време, коментират гръцки анализатори. 

Категории: Политика правителство на СИРИЗА Алексис Ципрас Янис Варуфакис финансов министър преговори председателката на парламента Зои Констандопулу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus