Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В рамките на шест месеца валя колкото за две зими

31 Март 2015 / 11:03:54  GRReporter
715 прочитания

Дъждовен е бил всеки втори ден през последните шест месеца на много места в Гърция.

В периода януари – март дъждовните дни на остров Крит, в град Янина и в Егейско море са надхвърлили в някои случаи рекордния процент от 50 на сто, потвърждавайки общото впечатление, според което «от есента насам непрекъснато вали»...

Цифрите са показателни: от октомври 2014 до вчера в град Ханя, на остров Крит, от 180-те дни е валяло през 87, в Левкада – през 85 дни, а в Янина – през 84 дни. В резултат се наблюдават повишени нива на водата във водохранилищата на водоснабдителната компания ЕВДАП. Според източници, река Евинос е преляла, а официалните измервания показват, че водата във водохранилищата е с най-високо ниво от 1985, с изключение на 2006, когато водните запаси бяха достигнали рекордни нива.

От друга страна районът на град Серес е изправен срещу сериозни проблеми заради наводненията. На остров Лерос, в Егейско море, е обявено извънредно положение, а дъждовете са предизвикали сериозни поражения, като например срутването на прочутия каменен мост в Плака, област Янина.

Главният директор по развитието и строителните дейности на водоснабдителната компания ЕВДАП Константинос Вуюклакис и изследователят от Националната обсерватория в Атина Костас Лагувардис

Както обяснява Костас Лагувардис, изследовател от Националната обсерватория в Атина, предоставил горните данни, «необичайното при дъждовете от последните шест месеца е, че до голяма степен те бяха отчетени в източната част на Гърция, в Ханя и Спарта и на островите Лимнос и Наксос. И обратно, в западната част от страната, където традиционно вали много, този път имаше валежи, но не на рекордни нива. Имаше също така и интензивни валежи от сняг. Освен това в северна Гърция може да не бяха отчетени впечатляващи резултати, на определени места обаче, като например Вериа, имахме най-дъждовното шестмесечие от последните шест години...».

Причината

Анализирайки причините за появата на явлението Костас Лагувардис отбелязва, че «освен ниското атмосферно налягане, често се наблюдаваше влияние на северни течения върху времето. Това означава, че ако духаше южен вятър щеше да вали много в западна Гърция и по-малко в източна, както обикновено. Този път обаче налице беше съчетание от влияния, така че когато духаше вятър от север, времето бе сравнително ясно в западна Гърция, но с валежи в източната част от страната».

В резултат от интензивните валежи вчера във водохранилищата на водоснабдителната компания ЕВДАП бяха отчетени 123 милиона куб. метра вода повече в сравнение със същия период на миналата година.

Главният директор по развитието и строителните дейности на водоснабдителната компания ЕВДАП Константинос Вуюклакис обяснява пред вестник "Етнос„ колко е важно това:

«В района, за който отговаря ЕВДАП, т.е. в района на столицата Атина, се потребяват около 400 милиона куб. метра вода годишно. Следователно, като имаме на разположение в нашите водохранилища днес около 1,37 милиарда куб. метра вода, това означава, че дори ако през следващите три години не падне и капка дъжд, ние ще можем да покрием нуждите си от вода. Това количество не ни създава никаква несигурност, години като 1991 са отминали безвъзвратно. Онова, което е необходимо обаче, е правилно управление на водните запаси, включващо борба с течовете и частичната подмяна на водомерите, нещо, което вече сме започнали, за да не се наложи отново да вземаме мерки в последния момент».

От своя страна д-р Йоргос Карецос, директор на Института за средиземноморски горски екосистеми, подчертава, че увеличените нива на валежите не означават задължително намаляване на вероятността от пожари през лятото. «Дори може да стане обратното, тъй като валежите благоприятстват развитието на тревистата растителност. Тревите от своя страна изсъхват много лесно и се превръщат в истински „фитили“ за възникване и разпространение на пожари. Ако лятото е дъждовно, или поне завали 2-3 пъти през юли, което ще повиши влажността, биха могли да се създадат благоприятни условия, за да няма бум на пожарите през летния сезон», обяснява за вестник „Етнос“ Йоргос Карецос.

 

 

Категории: дъжд валежи водоснабдителна компания Национална обсерватория
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus