Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В опита си да стане нов Перон, Ципрас може много лесно да се превърне в Мусолини

20 Юли 2015 / 17:07:00  Анастасия Балездрова
1538 прочитания

На критичното гласуване в гръцкия парламент миналата сряда 32 депутати от СИРИЗА гласуваха срещу споразумението с кредиторите. Последва ремонт на кабинета, при който бяха отстранени крайнолевите министри и паралелно с това бе засилено участието на коалиционния партньор – Независимите гърци в него. Тази сряда предстои вторият голям тест за депутатите от радикалната левица. Те ще бъдат приканени да гласуват първата серия от тежки бюджетни мерки и не е изключено да има нов отлив на правителствени депутати.

До момента не е ясно какъв може да бъде техният брой и доколко той ще постави под съмнение доверието в правителството. Това, което се вижда ясно обаче е, че тактиката сред тях е „не гласувам за мерките, но подкрепям правителството”.

В същото време вече се забелязват първите опити на кабинета да избегне строгите условия на споразумението. По-рано днес източници от финансовото министерство заявиха, че търсят начин така че да попречат на представителите на надзорната тройка да влязат в сградата, за да прегледат състоянието на гръцката икономика. Паралелно с това стана ясно, че от проектозакона, който ще се гласува в сряда са оттеглени мерки като премахването на ранното пенсиониране и данъчното облагане на фермерите.

Оправданията на депутатите от СИРИЗА, че „не подкрепяме споразумението, но трябваше да го приемем” поставят под риск стабилизирането на ситуацията в Гърция и увеличават риска от Grexit, твърди икономическият съветник и коментатор Георгиос Прокопакис. В интервю за GRReporter той предупреди, че задълбочаването на съюза между СИРИЗА и Независимите гърци и тихото съгласие на Златна зора крият опасности за гръцкото общество.

Г-н Прокопакис, смятате ли, че правителството е в състояние да приложи тежките мерки, които се предвиждат в споразумението с кредиторите?

Смятам, че не и дори бих добавил – в никакъв случай. Ремонтът на правителството е един от знаците за това, че то не възнамерява да приложи сериозни мерки с изключение на тези, които се прилагат с министерски подпис. Тоест намаление на заплатите, увеличение на данъците и прочие. Конкретното правителство няма да направи абсолютно нищо в посока прилагане на реформи. Неговият състав е крайно нереформаторски и по-скоро „намирисва” на избори. Планът е да се даде малко време за утвърждаването на съюза между СИРИЗА и Независимите гърци с цел на по-късен етап да има избори. Не мога да знам доколко те ще се състоят. Но със сигурност съставът на кабинета е предизборен, какъвто беше и последният кабинет Самарас след ремонта през юни 2014, когато в него влязоха популисти и бяха преустановени всички опити за прокарване на реформи.

В сряда предстои гласуването на още по-тежки мерки. Доколко е вероятно правителството да остане невредимо след този вот?

Не зная доколко ще остане невредимо. Усещането е, че още по-голям брой депутати от СИРИЗА няма да ги подкрепят, като броят на подкрепящите кабинета депутати  може да спадне под 120 от първоначалните 162.

Ако 106-та депутати от проевропейските партии (Нова демокрация, Потами и ПАСОК) гласуват в полза на мерките и съответно броят на депутатите от СИРИЗА и Независимите гърци, които ги подкрепят е 110 например, сборът дава едно много силно мнозинство за тях. Доколкото разбирам, според конституциятав една такава ситуация правителството продължава да се ползва с доверието на парламента. Никоя от партиите няма да внесе вот на недоверие и следователно, проблем няма, но само формално.

В политически смисъл, а и в същността на нещата обаче има, и то огромен. Защото ако тази ситуация с депутатите на СИРИЗА, които не подкрепят проектозаконите, но твърдят, че подкрепят правителството продължи, в даден момент премиерът ще бъде принуден да го реши. Тази подигравка трябва да спре, защото едно правителство, което е опозиция на себе си не може да стигне много далеч.

Как определяте действията на опозицията? Правилна ли е нейната позиция и какви действия  смятате, че трябва да предприеме?

Аз от самото начало твърдя, че това престорено национално единство е много голяма грешка. Позицията на проевропейските партии, че ще гласуват всички свързани със споразумението проектозакони всъщност е неполитическа позиция и не предоставя никакъв изход от ситуацията.

Мнението ми е, че 39-те процента положителен вот на референдума бяха загуба от една страна, но от друга това беше един много висок, последователен и твърд процент, като се имат предвид непосилните условия, при които вотът протече. Освен това, обективно той е по-висок от 36-те процента, с които СИРИЗА спечели изборите през януари.

Вместо да „подари” тези 39 процента на Ципрас, проевропейската опозиция трябваше да ги използва като условие за създаването на твърд проевропейски фронт, който няма да позволи игри с предсрочни избори, каквито разиграва Ципрас в момента. Да не говорим, че този процент беше постигнат без никаква централна намеса. Тоест той спокойно можеше да бъде по-висок ако беше наличен конкретен политик, който да оглави позитивния вот. Така че, мнението ми, че „белият чек”, който опозицията предоставя на правителството в условия на „политически рекет” е грешка.

Категории: Политика СИРИЗА депутати проевропейска опозиция предсрочни избори споразумение с кредиторите Независими гърци национализъм Златна зора перонизъм мусолинизъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus