Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В очакване на служебното правителство

27 Август 2015 / 10:08:55  GRReporter
719 прочитания

В 13:00 лидерът на новосформираната партия Народно единство Панайотис Лафазанис ще върне на президента Прокопис Павлопулос проучвателния мандат след неуспешния опит да състави правителство в рамките на настоящия парламент.

Така формално ще се открие пътят за назначаване на служебен кабинет, който ще управлява Гърция до предсрочните парламентарни избори на 20 септември. Веднага след като получи обратно мандата, гръцкият президент ще се обади на всеки един от лидерите на парламентарно представените партии с цел да бъде свикана среща под неговото ръководство.

Вероятността тя да се състои е нищожна, тъй като както премиерът Алексис Ципрас, така и коалиционният му партньор и лидер на Независимите гърци Панос Каменос вече обявиха, че не желаят да участват. Същото мнение споделя и генералният секретар на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас.

В тези условия и въпреки натиска от страна на Нова демокрация, ПАСОК и Народно единство за противното, Прокопис Павлопулос няма да свика среща, а ще обяви официално позицията на всеки от лидерите и след това ще назначи за служебен премиер председателката на Ареопага (гръцкия Върховен съд) Василики Тану.

Според гръцки медии основните министри в него ще са: дългогодишният дипломат и министър на външните работи в правителства на Нива демокрация Петрос Моливиатис, който ще оглави същото министерство. За министър на вътрешните работи, което е отговорно за организацията на изборния процес ще бъде назначен преподавателят по конституционно право в Аристотеловия университет в Солун и бивш министър на правосъдието в коалиционния кабинет с участието на Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица Андонис Манитакис. Поста на финансовия министър ще заеме Георгиос Хулиаракис - ръководител на гръцката преговорна група, която постигна споразумението с кредиторите. Министър на правосъдието ще бъде досегашният заместник-министър Димитрис Папангелопулос.

Андонис Манитакис, Петрос Моливиатис и Георгиос Хулиаракис, фотоколаж: kathimerini.gr

Ако го оглави председателят на Ареопага Василики Тану, тя ще бъде първата жена-премиер в Гърция, макар и начело на служебен кабинет. Нейната кандидатура предизвика остра реакция от страна на Нова демокрация, откъдето настояват постът да се заеме от някой от председателите на останалите две върховни гръцки съдилища. Бившият министър на правосъдието и депутат от Нова демокрация Хараламбос Атанасиу определи нейния избор като „плод на нарушение”, а самата нея като „носител на специалната задача да обслужва партийните интереси на СИРИЗА и Независимите гърци”.

Председателката на Ареопага Василики Тану и гръцкият президент Прокопис Павлопулос по време на предишна тяхна среща, снимка: kathimerini.gr

Василики Тану бе избрана за заместник -председател на Ареопага през 2014 от тогавашния коалиционен кабинет на Нова демокрация и ПАСОК и ще се пенсионира през 2017. Наскоро правителството на СИРИЗА и Независимите гърци я постави начело на върховното съдилище на основата на няколко критерии. От една страна тя вече беше негов заместник-председател и бе сред първите кандидати за поста в съдебните среди. В допълнение обаче и в рамките на професионалните си задължения Тану се противопостави категорично на мерките за бюджетна консолидация. Най-фрапантният случай бе, че определи като противоконституционен данъка върху недвижимото имущество, който бе наложен от кабинета на Нова демокрация и ПАСОК. Заслужава да се отбележи, че конкретният данък вече не е извънреден, а постоянен по решение на кабинета на СИРИЗА и Независимите гърци.

В допълнение и в качеството си на председател на синдикалната организация на гръцките съдии и прокурори, Василики Тану бе изпратила писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а като председател на Ареопага – и до европейските си колеги. В писмата тя ги призова да подкрепят европейското бъдеще на Гърция и да увеличат съпротивата срещу предвидените в меморандумите за финансова помощ мерки. Тя стана обект на много критики, че тези ѝ действия противоречат на съдебните ѝ задължения.

Въпреки досегашната информация, че клетвата на новия служебен кабинет ще се състои в петък, гръцки медии съобщават, че тя може да се състои още днес. Първото решение на неговия състав ще бъде разтурването на настоящия парламент. 

Категории: Политика предсрочни избори служебен кабинет председател на Ареопага Василики Тану среща на лидерите на политическите партии ггръцкият президент Прокопис Павлопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus