Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В Еврос е задържана жена, планирала да се включи в Ислямска държава

08 Януари 2016 / 12:01:28  GRReporter
884 прочитания

Жена с швейцарско и египетско гражданство е задържана в Еврос, докато пътувала с четиригодишното си дете към Турция. Крайната ѝ цел била Сирия, където смятала да се включи в Ислямска държава и да воюва. Била е съдена и впоследствие освободена, но останала в граничния пункт Кипи, този път без детето.

Жената се опитвала да напусне Гърция през граничния пункт Кипи, но била заловена, тъй като срещу нея била издадена заповед за арест на Интерпол. Заповедта е издадена след подадена жалба в Египет от нейния съпруг, бизнесмен, с когото вероятно живеели разделени. Той я обвинявал, че е отвлякла детето им и се насочила към Сирия, за да се включи и воюва на страната на Ислямска държава. Според източници, тя изглежда е потвърдила пред полицаите, че целта ѝ е Сирия, където смятала да роди още деца, за да «станат воини на Аллах». Според същите източници, тя съобщила, че е пристигнала незаконно със «старо, раздрънкано корабче» на остров Крит, а от там с ферибот до Атина, за да продължи по-нататък към Еврос с цел да се опита да премие в Турция и от там в Сирия.

Междувременно в Александруполи пристигнал и съпругът ѝ, който с решение на местния съд взел временно детето, докато жената се намирала в ареста на полицейския участък. По време на изслушването съпругът заявил, че от известно време съпругата му планирала да отиде в Сирия с детето им, а той самият бил подал сигнал до властите в страната, в резултат на което била издадена заповедта за арест на Интерпол. Въпреки че първоначално жената заявила пред полицаите, че целта ѝ е Сирия и Ислямска държава, в съда поради очевидни причини отрекла това. Родителските права върху детето временно са предоставени на бащата, и тъй като не е имало данни за престъпление, жената е била освободена.  Тя е заминала за граничния пункт Кипи, за да продължи пътуването си към Турция. Преди това обаче е имало бюрократични пречки, затова останала до късно снощи на митницата. Не е сигурно обаче, че турските власти ще ѝ позволят да влезе в страната, след сигнала, подаден от съпруга ѝ, за нейните планове да се включи в Ислямска държава.

 

 

 

 

Категории: Еврос арест Ислямска държава дете отвличане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus