Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Утре обявяват кандидата за президент на Гърция

16 Февруари 2015 / 10:02:21  GRReporter
822 прочитания

Първоначалният план на Алексис Ципрас се промени и в крайна сметка гръцкият премиер не направи обръщение, за да обяви кандидата за президент на управляващата коалиция.

Вместо премиера изявление направи правителственият говорител Гавриил Сакеларидис, който уточни, че името на кандидата за президент ще бъде съобщено по време на заседанието на парламентарната група на СИРИЗА във вторник, а първото гласуване в парламента ще се проведе в сряда.

Сакеларидис подчерта, че няма никакъв проблем и никакъв обрат в плановете, и че вчерашните дебати в премиерската резиденция Максиму са се отнасяли до днешното решаващо заседание на Εurogroup

Правителственият говорител отбеляза, че «макар че името вече е сигурно, правителството е решило да го обяви след заседанието на Eurogroup». 

Малко по-рано в неделя следобяд в премиерската резиденция Максиму пристигна и министърът на отбраната и лидер на Независимите гърци Панос Каменос, което показва, че времето вече сериозно притиска управляващите по въпроса за избор на държавен глава.

Във вторник, в 16.00 ч., ще заседава и парламентарната група на Независимите гърци, за да реши кого ще предложи за президент на страната.

Според източници, Панос Каменос е предложил за поста Дора Бакояни, на което премиерът не отговорил, а препратил въпроса към органите на партията и заседанието на парламентарната гурпа.

Също така вчера следобед в премиерската резиденция Максиму пристигнаха и министърът на производствената реформа Панайотис Лафазанис, секретарят на СИРИЗА Димитрис Вицас и парламентарният представител на партията Никос Филис.

Според всички източници, най-вероятният кандидат за президент на страната е европейският комисар Димитрис Аврамопулос, но ръководството на СИРИЗА предпочете да не разкрива картите си, тъй като в средите на партията имаше доста възражения срещу избирането на лице, произлизащо от партиите, подкрепяли меморандума и политиката на строги икономии.

Също в неделя следобед се проведе заседание и на политическия секретариат на СИРИЗА с основна тема оценката на досегашните преговори на правителството с кредиторите, позициите на кабинета предвид днешното заседание на Eurogroup, както и по-нататъшната тактика на управляващите.

Мандатът на сегашния президент на Гърция Каролос Папуляс изтича на 13 март и най-късно до 12 март трябва да бъде избран неговият приемник на най-високия държавен пост.

Ако в крайна сметка кандидатът за президент на страната е европейският комисар Димитрис Аврамопулос, очаква се той да бъде избран от парламента още на първото гласуване, за което са необходими 180 гласа, съгласно конституцията на страната.

 

 

Категории: президент Гърция кандидати СИРИЗА Димитрис Аврамопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus