Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ураган удари Гърция

01 Февруари 2015 / 12:02:45  GRReporter
1802 прочитания

Ураганни ветрове, силни дъждове и бури, както и снеговалежи в планинските и полупланинските райони  блокираха Гърция. Очаква се лошото време да продължи и днес и да предизвика още сериозни проблеми. Министерството на корабоплаването издаде нареждане, с което се забранява отплуването на кораби от всички пристанища.

По-конкретно, не се изпълняват пътувания по фериботните линии в североизточната част на Егейско море, Кикладските острови, Крит и Додеканезите. Затворени са и линиите между Волос и Спорадските острови, до  Тасос, Самотраки, Корфу, Закинтос, Кефалония. Затворен е и мостът Рио-Андирио.

Бедствено положение в Арта

Вчера вечерта Координационният областен съвет реши да обяви бедствено положение в общините Арта и Николаос Скуфа заради лошото време.

Нивото на водите в язовира Пурнари се е вдигнало с 37 см. Затова е решено да се направи нова оценка в неделя и ако се наложи да бъде изпуснат.

Взето е решение да започне незабавен ремонт на колоните на моста на река  Коботи, за да бъде възстановено движението. 

Мостът на река Коботи

Големи са щетите в полето на Перанти, където производителите ще загубят тонове портокали и мандарини. Огромни площи са наводнени, причинени са щети и на къщи, магазини, ферми. Много селища са без вода, тъй като водоснабдителните мрежи са повредени.

Река Ахерон  прелива, наводнени са земеделски площи в долината Фанари.

Наводнения и проблеми в движението по пътищата в Триполи 

Хиляди декари насаждения  в Мандиния са наводнени от дъждовете през последните два дни.

Заради огромното количество води, събрали се в района на Пелагос, пътната полиция и Гражданска защита спряха движението и затвориха пътищата Пелагос-Ктиниятрио и Пелагос -Парори.

Свлачища и наводнения  в Ахая

Силните дъждове в областта наложиха намесата на властите. Както заяви заместник-областният управител Григорис Алексопулос, наложило се е бъде изместено коритото на река  Харадрос, за да не бъдат наводнени къщи в крайбрежния район на Кастелокампо.

Алексопулос заяви за Атинската новинарска агенция, че властите се справят със свлачищата  в Плака и не е необходимо хората да бъдат евакуирани.

Проблеми има и в крайречните райони в Егиалия и в западна Ахая, но екипи на областната управа и на общините работят, за да не бъдат застрашени селищата.

В Етолоакарнания заради дъждовете се наблюдава увеличаване на нивото на водите на река Евинос, в община Нафпактос. Екипи работят, за да не бъдат отнесени защитните диги.

Пропадане на пътна настилка в Лакония

Заради продължителните дъждове е пропаднала пътна настилка  в участъка на втория километър на пътя Потамия-Лиандина. Движението на автомобилите се осъществява по пътя Ксирокампио- Дафни-Лиандина-Василики.

Проверка на свлачищата в Плака, Калаврита

В село Плака, община Калаврита в Ахая пристигна днес сутринта екип от учени от Института по геология  и проучване на полезните изкопаеми, за да провери свлачищата  в района и да предложи необходимите мерки за защита на местното население.

Проблеми в Самос

Лошото време на остров Самос  предизвика проблеми главно с движението по пътищата. Бурните ветрове, в съчетание със силни дъждове, продължаващи от миналата неделя, доведоха до падане на скали по периферния път.

Скали са паднали и на националния път Самос-Карловаси в района на Авлакия, на пътя към Пагонда, Пиргос и Митилинии. На крак са работни екипи на общините и на областната управа, за да се почистят пътищата и да се предупреждават шофьорите.

От миналия четвъртък не пътуват кораби. Чак във вторник ще тръгнат фериботи от Пирея. Не летят и самолетите на Aegean Airlines.

 

Категории: урагани ветрове дъждове бедствено положение свлачища
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus