Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Управляващите оплетени в изявленията си

11 Февруари 2015 / 16:02:54  GRReporter
1005 прочитания

С призива да плащат данъците си се обърна към гърците заместник-министъра на финансите на Гърция Надя Валавани. По време на речта си в рамките на дебатите по програмната декларация на новия кабинет тя заяви, че това повелява патриотичният дълг на всеки гръцки гражданин.

С драматичен тон Валавани подкани всички гърци, които имат задължения към данъчните власти да се включат възможно най-скоро в програмата за разсрочено изплащане със 100 месечни вноски. По думите ѝ през последните месеци държавните приходи са намалели драстично и затова закъснелите с изплащането на ДДС и на последната вноска от данъка върху недвижимото имущество (ЕНФИА) трябва да се явят пред касите в данъчните управления.

Изявленията на заместник-министъра предизвикаха стотици реакции в социалните мрежи, понеже духът им бе напълно противоположен на предизборната реторика, а и на действията на СИРИЗА от времето, когато се намираше в опозиция. Заслужава да се отбележи, че едно от основните предизборни обещания както на радикалната левица, така и на правителствения ѝ партньор – Независимите гърци бе премахването на данъка върху недвижимото имущество. Потребителите на социалните мрежи не закъсняха да се поровят в архивите си и да публикуват снимка, на която група членове и поддръжници на СИРИЗА протестират с пано с надпис: „ЕНФИА. Нямам пари – не плащам”.

Ироничните коментари за двойния език на управляващите бяха подсилени с видеоматериали от телевизионни изяви на днешния премиер Алексис Ципрас и коалиционния му партньор Панос Каменос, в които те осъждаха налагането на данъка и заявяваха недвусмислено, че няма да го платят.

В същото време и въпреки обещанията на премиера и финансовия министър, че подготвят мащабна програма за реформи министърът на реорганизацията на продукцията, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис заяви в парламента, че ще преразгледа „скандалната продажба на старото атинско летище в предградието Елинико”, като крайната цел ще бъде да я анулира.

Думите му предизвикаха реакция от страна на компанията – купувач Lamda Development. „Изявленията на министъра и най-вече изразът „скандална продажба” игнорират една напълно законна процедура, която бе спазена в изпълнение на закона, както и на факта, че договорът бе подписан след одобрителното решение на пленума на Върховния административен съд”, се твърди в съобщение на компанията. Според Lamda Development изявленията на Лафазанис „изпращат обезкуражително послание към международните инвеститори, от които Гърция има толкова голяма нужда в този момент”.

Опроверженията продължиха и на международно ниво. В официално изявление министърът на външните работи на Китай Хуа Чунин заяви, че Пекин не е запознат с изявленията на гръцкия заместник-външен министър по европейските въпроси Никос Хундис,в които той посочи, че азиатската страна е предложила икономическа помощ на Гърция.

Според гръцки медии, които цитират Ройтерс Хундис заявил в интервю за гръцко радио: „Имахме предложения, бих ги нарекъл оферти за икономическа помощ, както от страна на Русия веднага след изборите, така и от Китай във връзка с възможностите за инвестиции”.

В коментар говорителката на китайското външно министерство заяви: „Прочетох изявленията, но не зная нищо по този въпрос”. По-късно източници от гръцкото министерство на външните работи заявиха, че в изявлението си Никос Хундис е засегнал само гръцко-китайските отношения в областта на инвестициите „на основата на сътрудничеството, взаимното уважение и интереса на двете страни”.

Междувременно гръцкият външен министър Никос Кодзиас се намираше в Москва, където се обяви срещу европейското ембарго срещу Русия заради политиката ѝ в Украйна. По време на общата пресконференция руският му колега Сергей Лавров изрази уважението си към тази позиция на Гърция и заяви, че двамата са обсъдили икономическата ситуация в страната. Лавров посочи, че ако Атина изпрати искане за финансова подкрепа в Москва, руското правителство ще го разгледа.

По-рано днес австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг заяви, че може да се намери решение за Гърция до края на февруари, но в същото време предупреди Атина, че европейските ѝ партньори нямат „план Б”, както и че тя трябва да спази всички свързани със спасителния пакет ангажименти. 

Категории: Политика СИРИЗА Независими гърци министри данъци спиране на приватизации Русия Китай финансова подкрепа австрийски финансов министър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus