Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Убийството на 4-годишната Ани без прецедент в световната полицейска практика

05 Май 2015 / 13:05:19  GRReporter
2629 прочитания

Мария Спасова
    Гръцката полиция обяви за приключил случаят с изчезването и убийството на 4-годишната Ани Борисова. Срещу биологичният й баща е повдигнато обвинение за убийство по особено жесток начин и за унищоваване на трупа по начин, по който не могат да бъдат открити следи от него. Директорът на полицията Христос Папазафирис определи случаят без прецедент в хрониката на гръцката полиция, но и в световната практика. “Това е най-сложният казус в 30-годишната ми практика, бях се отчаял, че няма да успеем да го разрешим”, призна той.


    Според оперативните работници, майката на детето не е знаела за убийството, научила е в последствие и дори и в момента не знае зловещите детайли около изчезването на трупа на Ани. Майката също е подведена под отговорност за престъпна небрежност, която е довела до убийството на детето. И двамата родители на Ани се намират в ареста на Главната дирекция на гръцката полиция и днес са били изправени пред прокурор. Бащата е дал показания, майката е поискала 48 часа отсрочка и ще се яви отново пред прокурора на 7 май.
    Биологичният баща на Ани все още не е признал убийството. Настоява, че е намерил детето мъртво и от страх да не бъде обвинен в убийството му е унищожил трупа по изключително извратен начин. По време на дългите и мъчителни разпити е бил много спокоен и хладнокръвен и нито веднъж не е изразил съжаление за това, което е извършил.
    Хронологично събитията изглеждат така. Убийството на детето е извършено в ранните утринни часове на 10 април, Разпети петък. В това време майката е била в Германия при приятел, за Ани се грижил бащата. До вечерта на Великден, 12 април приключила операцията по унищожаването на трупа на детето. Когато майката се прибрала от Германия бащата й казал, че детето е изчезнало и двамата предприели еднодневно пътуване до София, за да информират бабата и дядото на Ани. Когато се върнали в Атина, майката информирала полицията, че детето е в неизвестност и започнало полицейското разследване.
    Пъровначалните версии са били и противоречиви, а и се сменяли често. Ключова роля за разкриването на престъплението изиграли капките кръв както от детето, така и от бащата, които били намерени в апартамента им. Приятел на бащата на име Ники също свидетелствал пред разследващите власти, че заподозреният му доверил, че намерил дъщерята си мъртва и от страх да не го обвинят в убийство унищожил трупа.


    Имената на двамата родители са Димитрина Борисова и Станислав Бакърджиев. В паспорта Ани е записана с името на майка си, тъй като бащата не я е признал. Мъжът и жената са родени в Габрово. Самата Ани е родена в София и е отгледана от баба си и дядо си по майчина линия. За първи път идва в Атина през март 2015. Според полицията основният мотив за убийството й е ревност - биологичният й баща се опасявал, че майка й ще я вземе и ще я отведе при приятеля си в Германия, с когото била щастлива, а и той бил състоятелен. Намерените в дома й 12 000 евро били подарък от него. Гръцките власти са установили връзка с 40-годишния германец, който е останал изумен от драмата, с която случайността го е свързала.

Категории: Ани Борисова убийство изчезване на трупа гръцка полиция разследване родители българи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus