Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Твърдият покер на Гърция и кредиторите й

29 Март 2015 / 15:03:33  GRReporter
1436 прочитания

Преговорите в Брюксел относно списъка с реформите, внесен от гръцкото правителство, са маратонски. Според информациите, списъкът не е бил приет напълно. Разликите са големи, участниците в Brussels Group се опитват да ги преодолеят, докато времето притиска Гърция.

Правителството ще заседава днес и ще се занимае с корекциите, които трябва да бъдат направени. Според изявлението на премиера, заседанието  ще започне в 19:00 в парламента.

„Ще обсъждаме текущи въпроси, подкрепяме премиера и сме решени да защитим достойнството на страната”, заяви за телевизия Мега министърът на здравеопазването Панайотис Курублис, който ще присъства на заседанието. Той добави: „В Европа трябва да разберат, че колкото и малка да е страната ни, когато съществува волята на новоизбраното правителство да защитава онова, което трябва да бъде защитено, ще го направим, и ще видите, че страната ще излезе победител”. Курублис подчерта, че „ако европейците отидат към разрив, трябва да поемат и отговорността” и добави, че не съществува Европа без Гърция.

Трябва да се отбележи, че както Ципрас, така и финансовият министър Янис Варуфакис говориха за края на рецесионните мерки и за това, че няма да бъдат намалявани заплати и пенсии, и няма да се увеличава ДДС.

И кръгове от Брюксел говорят за трудните преговори, а по същото време от правителството заявяват, че преговорите протичат в добър климат, въпреки наличието на различия.

Показателен за трудностите е фактът, че според информациите, по време на обсъжданията в Brussels Group е имало искане от партньорите правителството да увеличи възрастта за пенсиониране, както и да намали  допълнителните пенсии с 90%.

За правителството „червените линии” са осигуряването, заетостта и намаляването на заплати и пенсии, и по всички тези теми няма договореност. То се обявява срещу ново намаляване на заплатите и пенсиите, както и на допълнителните пенсии.

Правителството не обсъжда промяна по темата на заетостта. То е проучило въпроса с колективните договори и се очаква да внесе законопроект по темата.

Що се отнася до осигуряването, правителството не обсъжда увеличаване на възрастта за пенсия, но признава, че са необходими промени, които ще са резултат от широк политически и обществен диалог.

Към горещите теми спада и въпросът за ДДС, за който техническите екипи искат промяна. Що се отнася до единния данък върху недвижимите имоти, правителството проучва възможността да го замести с друг, от който ще бъде изключено първото жилище.

Двете страни обсъждат и по-справедлива данъчна система, с по-справедливо разпределение на тежестите, както и евентуална промяна на ставките в облагането, напр. увеличаване на данъка до 48% за най-високите доходи.

Вероятно е въвеждането на специални данъци за алкохола, горивата и луксозните стоки (напр. яхтите). Очаква се да се преразгледа освобождаването от данъчни задължения, както и отмяна на бонусите в държавния сектор, с някои изключения.

Атина гледа положително на общата щатна таблица на заплатите в държавния сектор. Проучва се и въпросът за обединяването на осигурителните каси.

Слага се спирачка обаче на предсрочното пенсиониране. Възможно е въвеждането на данък върху храните с високо съдържание на мазнини.

Много важно за увеличаването на държавните приходи се смята плащането на ДДС онлайн, затова се очакват стимули за използване на дебитни карти. По отношение на приватизацията, двете страни не я изключват. Правителството обаче иска стратегическата роля на държавата и участие в новата схема, и подкрепя съдружията с международни партньори.  

Лотарията с касовите бележки е стимул за гражданите да ги изискват при пазаруване.

Според последните информации, представителите на кредиторите не са склонни да отстъпят по отношение на финансовите резултати и не приемат преразходи. Обсъждат се промени при допълнителни разходи – те трябва да бъдат придружени от допълнителни приходи.

През следващите няколко дни разговорите с Гърция ще се фокусират върху ДДС, единният данък върху недвижимите имоти и осигурителната система,  с цел приключване на дискусиите в рамките на седмицата. Мнозина обаче смятат, че те ще продължат и след това.

Крайната цел е обсъждането да премине на междудържавно ниво, тоест на заседанието на EuroWorking Group и след това -  на Eurogroup.

В изявление за вестник Вима Янис Варуфакис отбелязва, че въпреки натиска за промяна на ДДС, той няма да бъде увеличаван. Той твърди, че до юни трябва да се очакват промени в начина на събиране на ДДС, както и разширяване на базата на данъчното облагане.

Според източници от ЕС, цитирани от вестник Етнос, има светлина в тунела на преговорите. Според тях е възможно скорошното освобождаване на 1 милиард евро, които да бъдат преведени на Гърция на 1 април. Изплащането на останалите средства ще бъде свързано с изпълнението на изискваните дейности.

Агенция Reuters предаде изявленията на европейски чиновници за вероятността  в Гърция да се въведе алтернативна валута.

За  Financial Times Димитрис Мардас, заместник-министър на финансите, нарече тези сценарии безпочвени. Той обаче избягна отговора на въпроса за превеждането на 448 милиона евро на МВФ в началото на април. „Каквото е необходимо да се плати, ще бъде платено навреме. Това означава заплати, пенсии и осигуровки”.

Какво дължи Гърция

През април от държавната хазна трябва да излязат 3,5 милиарда евро. На 9 април трябва да се платят 448 милиона на МВФ и други 200 милиона евро за лихви. За заплати и пенсии трябва да се платят 1,5 милиарда евро, от които 465 милиона трябва да бъдат преведени през първата половина на месеца.  

Категории: Brussels Group преговори списък с реформи заплати пенсии ДДС
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus