Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас заложник на председателката на парламента

23 Юли 2015 / 19:07:12  GRReporter
845 прочитания

Дългоочакваната среща между гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателката на парламента Зои Констандопулу завърши без никакъв резултат. Тя влезе в правителствената резиденция в 12:00 и излезе два часа по-късно, за да заяви пред очакващите я журналисти, че заедно с премиера са обсъдили всички събития през изминалите дни, както и „институционалните инициативи, които трябва да бъдат предприети във връзка със защитата на неприкосновените права на народа и на демокрацията, която е обект на натиск от страна на Европа. А Гърция, правителството и народът са жертва на този натиск”.

В коментар за отношенията ѝ с Алексис Ципрас, Зои Констандопулу посочи, че двамата са свързани „с другарство, искреност и общ интерес и ангажимент за защита на правата на народа, перспективата на страната и единството на левицата и СИРИЗА, което някои искат да бъде разрушено”.

По този начин председателката на парламента анонсира, че не възнамерява да напусне своя пост въпреки нападките от страна на проевропейската опозиция, която призова правителството да внесе в парламента вот на недоверие срещу нея.

Аргументите на Нова демокрация и лявоцентристката партия Потами са, че Зои Констандопулу не може да продължи да е председател на парламента, след като се противопоставя категорично на политиката на правителството и прави това в рязко нарушение на институционалната си роля. Тя гласува както срещу споразумението с кредиторите, така и срещу приемането на втория пакет бюджетни мерки и реформи. И на двете гласувания предпочете да бъде заместена на президиума от Алексис Митропулос и от позицията си на депутат произнесе гръмки манифести срещу кредиторите и определи постигнатото споразумение като „преврат срещу Гърция и нейния народ”.

"- Зои, писна ми от теб! Какво искаш да се случи? GREXIT?

- Не. ALEXIT."

Карикатура на Илиас Макрис в гръцкия всекидневник Катимерини.

Вчера, по време на обсъждането на проектозакона от парламентарните комисии и в нарушение на предоставените от ролята ѝ на председател пълномощия, Констандопулу отново произнесе реч, в която съобщи, че е изпратила писмо както до премиера, така и до президента, в което ги призовава да уведомят колегите си в останалите европейски страни за „тоталното погазване на демокрацията в Гърция” от страна на европейските партньори и кредитори.

Отговорът от президентството дойде малко преди началото на снощното заседание на парламента. В него Прокопис Павлопулос уведоми Зои Констандопулу, че предложените от нея действия не попадат в неговите правомощия и че ако иска, може да се обърне към главите на европейските страни лично от позицията си на председател на парламента. Гръцкият президент подчерта, че във всички случаи изложените от нея позиции са нейните лични и не изразяват позицията на Гърция.

Алексис Ципрас обаче все още отказва да предприеме конкретни действия. Показателен е фактът, че след днешната среща не бе издадено официално съобщение за дискусията му със Зои Констандопулу.

С неофициален документ (non-paper), издаден от премиерския офис бе съобщено, че той изразил безпокойството си за „институционалната дисхармония, която причинява нейният избор да се разграничи от общата позиция на правителството и парламентарното мнозинство, което го подкрепя.

Тесни сътрудници на гръцкия премиер посочват, че срещата се е състояла „в атмосфера на искреност и другарство”.  Според гръцки медии още преди срещата те са посочили, че тя се е провела по искане на Зои Констандопулу. Медиите тълкуват думите им като намек, че към момента Алексис Ципрас не възнамерява да предприеме никаква инициатива, тъй като тежкото му съжителство със Зои Констандопулу така или иначе ще приключи на предсрочните избори, които замисля да свика в края на есента.

Според част от министрите обаче истинският въпрос е дали председателката на парламента ще реши да се оттегли сама преди изборите или ще сметне, че най-подходящият момент за това е сега или по време на очаквания конгрес на СИРИЗА през септември.

В същото време в социалната мрежа Facebook бе създадена група със заглавие „Предложение за вот на недоверие към председателката на парламента”. Нейните членове се обявяват за незабавното отстраняване на Зои Констандопулу от този пост.

Категории: Политика Алексис Ципрас председателката на парламента Зои Констандопулу вот на недоверие проевропейска опозиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus