Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас втвърдява линията

23 Май 2015 / 18:05:48  GRReporter
1174 прочитания

„Няма да отстъпим (...), пътят, който следваме, няма да е лек, ще е трудно изкачване”, заяви Ципрас. „Направихме стъпки за сближаване, но има и граници, които повелите на народа и общественото мнение не ни позволяват да преминем”, заяви премиерът Алексис Ципрас на заседанието на Централната комисия на СИРИЗА.

Премиерът отбеляза, че мнозинството от народа иска устойчиво решение, а не просто споразумение, и подкрепя правителството в трудните преговори „въпреки пропагандата на медиите”.

Той отправи нападки срещу някои от институциите и говори за „архитекти на най-неуспешните програми, които настояват за крайности, за да не признаят грешките си”.

Ципрас нападна и някои от представителите на кредиторите, които използват като лост финансовия натиск, за да променят споразумението от 20 февруари.

„Показахме, че сме готови за отстъпки. Искаме от партньорите ни съответното уважение и равностойни отстъпки. Ние направили крачката в преговорите, дойде време и Европа да я направи”, подчерта премиерът на Гърция.

Освен тройката от чужденци, допълни той, имаше и лоби от поддръжници на тройката в страната, които се облагодетелстваха през всичките тези години. Според Ципрас враговете не са само в Берлин, Вашингтон или Брюксел, а са и в Гърция и често са по-силни и имат интереси, свързани с меморандумите.

„Няма да търпим онези, които планирано тласкат събитията към разрив”, подчерта Ципрас,  и заяви „През последните дни преди споразумението онези, които могат да допринесат, нека го направят. Онези, които не искат - да замълчат”.

„Направихме отстъпки, но имаме и червени линии. Спечелихме много с тактиката си”, каза премиерът. Според него основният сценарий, по който се развиват преговорите, са ниски цели за първичните бюджетни излишъци за 2015 и 2016 и по-високи цели за останалите години, но на разумни нива и при условие, че гръцката икономика ще има растеж. „Ще спестим повече от 10 милиарда евро от ревизираните цели”, допълни той.

„Длъжни сме да се справим с проблема за устойчивостта на пенсионната система, но не с цената на нови орязвания, а чрез нови актюерни проучвания”, подчерта още Ципрас.

Гръцкият премиер поясни, че едно благоприятно споразумение трябва да включва ниски бюджетни излишъци, прехвърляне на тежестта върху богатите, преструктуриране на дълга.” Олигарсите трябва  да платят”, заяви той, и нападна яростно телевизионните канали.

Премиерът призна, че не е възстановено състоянието на икономиката от август 2014, когато е преведен последният транш. „Това не е наш избор, това, което се случва, е неприемливо... Някои вярват, че ще бъде правилна тактика на преговори правителството да отстъпи от позициите си и да приеме споразумение, което ще повтори грешките от миналото”, каза Ципрас. „Тези лица подкопават общата европейска визия. Изявленията им не помагат на атмосферата на доверие, която е необходима повече от всякога”, подчерта премиерът.

„Уважаваме абсолютно споразумението от 20 февруари. Няма да отстъпим пред нелогични искания по темите за ДДС, заетостта или за другите мерки... Представителите на МВФ настояват за крайности, за да не приемат неуспеха си, предложенията им са срещу развитието”, отбеляза гръцкият премиер.

„На изборите на 25 януари народът си взе еднопосочен билет, и ние няма да го върнем назад, искаме взаимно приемливо споразумение”.

Алексис Ципрас говори специално на Гръцката национална телевизия ЕРТ и за закъснението при възстановяването й, за което според него всички са отговорни.

Премиерът обвини миналото правителство за първичните излишъци, които не са нищо друго, а „числено изображение на политиката на строги икономии”. „Тези, които ни размахват пръст за пенсионната система, са същите онези, които я разрушиха”, каза още той.

„Институциите треперят от гръцкия фалит и Grexit”, пише в уводната статия на приписвания на Лява платформа сайт iskra.gr. В нея се коментират преговорите между Атина  и кредиторите. Няколко часа преди заседанието на Централната комисия на СИРИЗА от Платформата изпратиха послание на Ципрас „да не се подчинява на заповедите на кредиторите”.

„Централната комисия ще поиска от правителството споразумението да съответства на програмата ни”, заяви за телевизия Мега заместник-министърът по въпросите на общественото осигуряване Димитрис Стратулис. В същото врем Янис Михелоянакис пред телевизия Скай нападна правителството. Статис Леуцакос, клонящ към Лява платформа, заяви за същия канал, че „премиерът не може да внесе такова споразумение в парламента”.

 

 

Категории: Алексис Ципрас СИРИЗА заседание Централна комисия преговори втвърдяване на линията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus