Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас в конфликт с Шойбле за МВФ

09 Декември 2015 / 17:12:41  GRReporter
728 прочитания

Внезапно отношенията между гръцкото правителство и кредиторите навлязоха в нова фаза на напрежение. Причината за него дойде от изявлението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в интервю за държавната телевизия ЕРТ, в което той посочи, че „Международният валутен фонд ще трябва да реши дали иска споразумение, дали ще продължи да е част от гръцката програма. Ако Фондът не желае това, трябва да го каже публично”.

Отговорът дойде от страна на германския финансов министър Волфганг Шойбле, който намекна ясно, че гръцкото правителство и премиерът Алексис Ципрас лично се опитват да заобиколят изпълнението на поетите през лятото ангажименти, вероятно поради слабото мнозинство в парламента (153 депутати – б.р.).

По време на изявления пред медиите в рамките на вчерашното заседание на Европейския съвет по икономически и финансови въпроси (ECOFIN) Шойбле заяви, че „не е в полза на Гърция да поставя под съмнение участието на МВФ в спасителната програма”. Той дори приведе известната поговорка „веднъж стомна за вода, дваж стомна за вода, докато се счупи”, като допълни, че „това не е в полза на стомната”.

Очевидно раздразнен германският финансов министър посочи още: „Смятам, че с г-н Ципрас преговаряхме надълго през юли и август. И мисля, че той го подписа. И след това свика избори, за да поднови волята на гръцкия народ, за да може да спази това, което подписа. Не взех изобщо предвид, че той говори отново за това, което не иска да спази. Не е в интерес на Гърция”.

След това Волфганг Шойбле добави: „Би следвало да съсредоточат вниманието си, за да направят това, което са направили. Ние никога не сме били тесногръди. Както винаги закъсняват, извън са от всички предвидени в споразумението срокове. Да го поставяш (споразумението – б.р.) под съмнение в целостта му може да е крайно необходимо по вътрешнополитически причини – както видях той разполага със слабо мнозинство и вероятно не му е лесно. Но със сигурност не е в полза на Гърция”.

Говорителят на гръцкото правителство Олга Геровасили отговори на изявленията на Волфганг Шойбле с обяснението, че стратегията на Атина и екипа на премиера е насочена към създаването на европейски фронт срещу МВФ. „Добре, че германският финансов министър полага усилия да „запази стомната здрава”. Европейското обществено мнение вече е наясно кои позиции обслужва всяка страна. Припомняме, че интересът на страната е компетенция на гръцкото правителство Очакваме от германското министерство на финансите да се разграничи от неприемливо твърдата позиция на МВФ. Европа е длъжна и може да реши сама проблемите, които я засягат”, посочи Геровасили.

Гръцкото правителство разглежда събитията като резултат от конфликт във вътрешността на германското правителство. Атина, която така или иначе винаги е приемала с подозрение позициите на Волфганг Шойбле смята, че именно неговото обкръжение е източникът на публикацията на вестник Die Welt, в която Гърция бе определена като „неуправляем кораб”.

Опровержението на публикацията от страна на германското правителство е поводът Атина да смята, че Берлин се намира на нейна страна. Затова и правителствени представители посочват, че всички негативни за Гърция коментари са дело на „кръгове”, които биха искали правителството да се дестабилизира.

Гръцки медии коментират обаче, че Атина едва ли ще намери подкрепа сред своите партньори относно евентуалното оттегляне на МВФ от третата спасителна програма. Особено като се има предвид, че практически то ще бъде свързано с предоговаряне на условията на програмата.

Категории: Политика Алексис Ципрас Волфганг Шойбле МВФ трета спасителна програма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus