Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас убеди Шулц, че няма да взима едностранни решения за дълга

29 Януари 2015 / 18:01:13  GRReporter
888 прочитания

«Целта на новото правителство и на Европа е едно общо европейско и взаимноизгодно решение по въпросите, представляващи вътрешен интерес», подчерта Алексис Ципрас след днешната си среща с председателя на европейския парламент Мартин Шулц в правителствената резиденция Максиму.

Гръцкият премиер посочи, че е информирал Шулц за «правителствения план за мащабни реформи в държавата и публичната администрация, чрез който кабинетът ще се бори с вътрешните причини за кризата», както и за реконструкция на производството и развитието на страната.

Както подчерта Алексис Ципрас, тази цел «ще бъде постигната без да се упорства в грешките и затягането на коланите, но и без необмислено създаване на нови дефицити».

Гръцкият премиер нарече Мартин Шулц «много добър приятел на Гърция», добавяйки, че посещението му в Атина разкрива факта, че първостепенна ценност в Европа е приемането на народния суверенитет. Едновременно с това, Ципрас говори за ново отношение на доверие между «Гърция след меморандумите и институциите на Европейския съюз».

Според източници, по време на срещата от гръцка страна са били поставени три въпроса. Първо, преодоляването на големите социални проблеми и овладяването на хуманитарната криза. Второ, осигуряването на жизнеспособност на гръцкия дълг, и трето, взаимното насърчаване на политики за развитието и заетостта в Европа. Обсъден е бил също така и въпросът за кризата в Украйна.

«Трябва да кажа, че за мен е особена чест да бъда първият Ви официален гост като новоизбран премиер на страната. Това не е първото ми посещение в Гърция. Идвал съм и преди, съвсем ясно е обаче, че след тази неделя във вашата страна има ново развитие на събитията. С г-н Ципрас разговаряхме по много въпроси и искам да кажа, че по време на целия си мандат рядко съм разговарял с някого толкова искрено. Нали знаете, има такива дипломатически изрази, които се използват, когато се стигне до разногласия», започна Мартин Шулц своето изявление, и продължи:

«С г-н Ципрас обаче разговорът беше искрен и конструктивен. Постигнахме съгласие по много въпроси, но има и такива, за които ще са необходими повече дискусии. В европейската политика е много важно да говорим помежду си и да споделяме възгледите си».

На въпроса какво очаква от новото правителство, председателят на европейския парламент отговори:

«Много се радвам, г-н Ципрас, че сте решен да се борите с укриването на данъци. Много се говори за това какво ще направи Ципрас, но това, което обсъдихме, е да спре социалната несправедливост с данъците. В Европа ще бъдат удовретворени, когато представите своите приоритети. Въпроси, свързани с финансирането на Гърция не могат да бъдат разглеждани едностранно, а в разговори с партньорите. Както знаете, говори се, че кабинетът Ципрас ще следва свой собствен път, но това не е така. Днешното послание е съвсем ясно. То е една много добра стъпка напред, и смятам, че утре, по време на срещата с Йерун Дайселблум ще последват още стъпки напред».

И накрая, що се отнася до въпроса с украинската криза, Мартин Шулц отбеляза:

«По въпроса с Украйна гръцкото правителство е готово да пристъпи към диалог със своите партньори. Надявам се, че вашата прекрасна страна ще продължи своя европейски курс, както е било винаги».

 

 

Категории: Алексис Ципрас среща председателят на европейския парламент Мартин Шулц
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus