Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас трескаво търси изход от лабиринта на преговорите

06 Май 2015 / 10:05:55  GRReporter
765 прочитания

Премиерът Ципрас нареди на водещите фигури в групата за преговори спешно да се срещнат с европейските представители.

Целта е да се преодолее безизходицата и да се постигне най-добрият възможен резултат заради проблемите с ликвидността, които изпитва страната.

Вчерашният ден беше белязан от драматичния non paper на правителството за неразбирателството между кредиторите (МВФ – Европейска комисия), както и от оптимистичното изявление на Янис Драгасакис след срещата му с Марио Драги от Европейската централна банка.

„Постигането на споразумение е реалистична цел”, подчерта вицепремиерът. Според информациите той е имал конструктивна дискусия с Марио Драги, фокусът на която е бил върху състоянието на икономиката и напредъка на преговорите.

Всички погледи – към заседанието на Европейската централна банка

При все още неясният финал на преговорите, всички погледи са насочени към решаващото заседание на управителния съвет Европейската централна банка. На него ще бъдат разгледани условията за предоставяне на ликвидност на гръцките банки чрез механизма за спешна ликвидност ELA. Становището на Европейската централна банка  все още е неизвестно и никой не може да го предвиди със сигурност.

Продължават контактите на Варуфакис с колегите му

В същото време, Янис Варуфакис очаква положително развитие, но не и окончателно споразумение, на заседанието на Eurogroup на 11 май. Гръцкият финансов министър ще разговаря на четири очи с комисаря Пиер Московиси.

Според информациите освен преговорите, в дневния ред са включени и въпроси за периода „след юни”. Целта е да има нов „договор”, чрез който Атина ще засили вероятността от възможно уреждане на дълга и ще обясни как ще покрие евентуален дефицит в бюджета и финансирането.

Днес Варуфакис е в Рим, където ще се срещне с италианския министър на финансите Пиер Карло Падоан, а в петък ще се срещне с испанския финансов министър Луис де Гиндос.

На този фон членовете на Политическия секретариат на СИРИЗА отново извадиха на преден план въпроса за референдум, като объркаха още повече и без това сложната сцена на преговорите.

„Искаме народът да участва в събитията, които го засягат, настоящето и бъдещето на страната зависят от него”, се казва в изявления на партията, а нейни членове коментират, че „червените линии” в преговорите представляват отбрана, а трябва да се премине в атака.

Заседанието на  Секретариата ще продължи в петък, а не е изключено да има извънредно заседание на Централната комисия следващата седмица. На него Алексис Ципрас ще се опита да получи зелена светлина за споразумението.

 

Категории: преговори Европейска централна банка кредитори Алексис Ципрас Янис Варуфакис референдум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus