Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас свика референдум за споразумението с кредиторите

27 Юни 2015 / 00:06:06  Анастасия Балездрова
1002 прочитания

В телевизионно обръщение след края на извънредното заседание на министерския съвет гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви референдум на 5 юли. След като обвини кредиторите и в частност Международния валутен фонд в настоятелност по отношение на строгите бюджетни съкращения той прикани гърците да дадат своя глас за или против подписването на споразумението.

Алексис Ципрас заяви, че вече е информирал за решението си германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Гръцкият премиер допълни, че ще поиска от кредиторите удължение на спасителната програма за няколко дни. Ципрас каза още, че ще приеме резултата на референдума какъвто и да е той.

Първите реакции от Брюксел пристигнаха минути след края на обръщението му. Според източници заседанието на съвета на финансовите министри от Еврозоната ще се проведе в събота в 15:00 гръцко време, както е планирано. В същото време в Атина ще се проведе извънредно заседание на парламента. В неделя сутринта ще се проведе телеконферентно заседание на Европейската централна банка.

Заслужава да се отбележи, че веднага след края на заседанието министрите дадоха тона на комуникационната кампания на кабинета в полза на неприемането на споразумението с кредиторите. Никой от тях не пожела да посочи изрично дали въпросът, който ще бъде поставен в действителност е “за или против оставането в Еврозоната”.

Категории: Политика референдум за или против споразумението с кредиторите телевизионно обръщение на Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus