Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас със "Златна малинка" от Харвард

13 Януари 2016 / 14:01:31  GRReporter
730 прочитания

Гръцкият премиер Алексис Ципрас оглави годишната класация на Юридическия факултет на Харвардския университет за 10-те най-лоши стратегии на водене на преговори през 2015.

Ципрас получи „отличието” за поведението си с преговорите с кредиторите на Гърция през лятото на миналата година, по време на които страната за малко не се озова извън Еврозоната и дори Европейския съюз.

От престижния университет аргументират решението си да връчат „златна малинка” на гръцкия премиер в кратък текст със заглавие „Опасни игри с благотворителите”. В него те посочват, че в опита си да осигури нов помощен пакет за Гърция, Ципрас е проявил прекалена агресивност, която очевидно не е била приета добре от отсрещната страна. „Недоволен от предложеното споразумение, Ципрас свика референдум. Когато гърците го отхвърлиха и гръцката икономика се влоши още повече, Ципрас и неговите сътрудници бяха принудени да приемат едно още по-тежко споразумение с Европа”.

Коя е поуката от тези събития според авторите на класацията? Че когато изискванията ти са прекалени, по-отстъпчивият тон би ти помогнал много повече от рискования натиск в очакване, че опонентът ще отстъпи.    

Категории: Политика Алексис Ципрас класация на Харвардския университет 10 най-лоши стратегии на водене на преговори през 2015
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus