Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас сменя коалиционния си партньор

09 Юли 2015 / 15:07:22  GRReporter
1122 прочитания

Часове преди изтичането на ултиматума, в рамките на който гръцкото правителство трябва да представи предложенията си за постигане на споразумение с кредиторите, във вътрешността му текат интензивни процеси.

Според германското издание Bild Алексис Ципрас ще смени коалиционния си партньор и мястото на Независимите гърци ще бъде заето от лявоцентристката партия Потами на Ставрос Теодоракис.

След завръщането си в Атина вчера гръцкият премиер се срещна веднага с президента на Гърция Прокопис Павлопулос. Час по-късно на срещата бе поканен и Ставрос Теодоракис. В изявленията си пред медиите след нея той заяви, че партията му продължава да подкрепя правителството в посока постигането на споразумение. А на журналистически въпрос дали днес ще се намира в Брюксел той отговори: „Вероятно е утре да се намирам в чужбина”.

Според публикацията в Bild Теодоракис е заминал за белгийската столица, за да се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и да обсъдят предстоящото му участие в гръцкия кабинет. Изданието посочва, че промените се замислят от няколко седмици, в които Теодоракис се е подготвял за влизането си в правителството.

На изборите на 25 януари партия Потами спечели 6,05 на сто от гласовете и има 17 депутати в парламента. Парламентарната група на досегашния коалиционен партньор на СИРИЗА – партията Независими гърци се състои от 13 депутати.

Прочетете блиц-интервюто на Ставрос Теодоракис за GRReporter няколко дни преди изборите: http://www.grreporter.info/stavros-teodorakis-pred-grreporter-potami-e-garant-za-stabilnostta-na-grtsiya/16690 

Информацията за влизането на Потами в правителството бе опровергана от говорителя на партията Димитрис Циодрас. В съобщение в Туитър той определи публикацията на германското издание като „стари и известни сценарии” и допълва: „Потами няма да участва в кабинета. Нашият приоритет е спасението на страната”.

Категории: Политика Ставрос Теодоракис коалиционен партньор на СИРИЗА Алексис Ципрас Потами
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus