Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас се връща в Атина и свиква спешно заседание на министерския съвет

26 Юни 2015 / 17:06:26  GRReporter
1048 прочитания

След поредната си среща с ръководителите на институциите-кредитори гръцкият премиер Алексис Ципрас се връща в Атина. От летището той се очаква да отиде директно в правителствената резиденция Максиму, където в 20:00 ще се проведе извънредно заседание на министерския съвет. На него той ще информира министрите за хода на преговорите и новото предложение на кредиторите към Атина.

По-рано стана ясно, че по време на срещата в Брюксел тази сутрин кредиторите са предложили 5-месечно удължение на спасителната програма и финансиране в размер на 16,3 милиарда евро ако бъде постигнато споразумение.

10,9 милиарда от тях са остатъкът от средствата на Фонда за финансова стабилност, 1,8 милиарда - последният транш от спасителната програма и 3,6 милиарда евро от печалбите на Евросистемата от гръцките държавни облигации. В допълнение се предвижда парите да бъдат внесени в специална сметка за обслужването на гръцкия държавен дълг. Те ще бъдат разделени на 4 вноски според прилагането на бюджетните мерки и реформите:

-Еврозоната ще отпусне сумата от 1,8 милиарда евро веднага след като гръцкият парламент гласува първите закони, които ще прилагат мерките с цел да бъдат платени заемите към МВФ.

-Втората вноска в размер на 4 милиарда евро ще бъде отпусната в средата на юли и след като Гърция ще е изпълнила първия пакет мерки. С тези средства ще бъдат покрити падежите на гръцките държавни облигации на стойност 3,5 милиарда евро, които са откупени от Европейската централна банка.

-В началото на август ще бъдат отпуснати 4,7 милиарда евро.

-През октомври – още 1,5 милиарда евро.

Паралелно с това Международният валутен фонд ще предостави своя транш от 3,5 милиарда евро през октомври и при условие, че Гърция ще е провела договорените реформи, финансирането ще е гарантирано през следващите 12 месеца и дългът ѝ ще бъде устойчив.

Според източници на вестник Катимерини финансовите нужди на Гърция до края на годината са в размер на 15,3 милиарда евро. Те ще бъдат покрити изцяло, ако бъде спазена посочената програма за отпускане на траншове.

По-рано гръцки медии публикуваха коригираното предложение на гръцката страна, което бе представено на вчерашното заседание на Eurogroup. То може да бъде прочетено на следния линк: http://s.kathimerini.gr/resources/article-files/prior_last.pdf

Основните различия в позициите на Атина спрямо тези на кредиторите са:

-ДДС – Гърция предлага годишните приходи да са в размер на 0,93 на сто от БВП, докато кредиторите настояват те да са в размер на 1 на сто. Атина настоява всички хранителни продукти, а не само основните да са със ставка 13 на сто. В същата категория гръцкото правителство поставя и хотелиерските услуги и иска запазване на статута на намалени данъци за островите. За разлика от кредиторите Атина не включва в предложението си условие за намаление на ДДС в случай на покачване на приходите от борбата с укриването на данъци и ускоряването на ритъма на плащане на данъци. В предложението на кредиторите се посочва, че това е вероятно да се случи в края на 2016.

-Гръцкото правителство настоява за налагането на данък от 12 на сто на компаниите с печалби над 500 000 евро.

-Предлага намаление на разходите за отбрана с 200 милиона евро през 2016.

-Относно данък „общ доход” за фирмите Атина приема предложението на кредиторите да го увеличи на 28 на сто, с 1 процент под първоначалното си предложение за 29 на сто.

-Гръцкото правителство предлага да отмени постепенно изплащането на помощи на всички пенсионери до края на 2018, докато кредиторите настояват за пълното му премахване до края на 2019. Освен това те искат помощите да бъдат премахнати веднага за 20 на сто от пенсионерите, получаващи високи пенсии. Атина няма предложение за това.

-Относно здравните осигуровки на пенсионерите Атина предлага покачване от 4 на 5, а кредиторите – на 6 на сто.

-Гръцкото правителство продължава да настоява за увеличение на осигурителните вноски, докато кредиторите отхвърлят тази мярка.

-Според предложението на Атина премахването на ранното пенсиониране ще започне от 31 октомври, а кредиторите искат това да стане още на 30 юни.

Гръцки източници, на които се позовава електронното издание iefimerida.gr са категорични, че коригираното предложение на кредиторите е „по-лошо от меморандум”. От своя страна Алексис Ципрас заяви преди заминаването си от Брюксел, че „принципите на Европа не са основани на изнудвания и ултиматуми”.

Правителствени източници посочват, че целта на гръцкия кабинет е да постигне споразумение – „пакет”, понеже само по себе си финансирането не е достатъчно. „Споразумението не трябва да рециклира омагьосания кръг на рецесията”.

Според същите източници сценариите на масата на преговорите са много, но „никое решение за финансиране не може да се задейства в рамките на предложението на институциите”.

Последното и критично за Гърция заседание на Eurogroup ще се състои в Брюксел утре в 15:00 гръцко време. 

Категории: Политика преговори на Гърция с кредиторите предложение за петмесечно удължение на спасителната програма различия между Атина и кредиторите спешно съвещание на министерския съвет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus