Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас се крие зад бежанската криза, за да не приложи мерките

04 Ноември 2015 / 17:11:00  Анастасия Балездрова
755 прочитания

В присъствието на двама високопоставени европейски представители в Атина гръцкият премиер Алексис Ципрас свърза директно изпълнението на задълженията по третата спасителна програма с бежанската криза. По време на общите си изявления с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, Ципрас постави най-сериозните и висящи в преговорите с кредитори въпроси – необслужваните банкови кредити и ДДС на гръцките острови и показа, че се опитва да постигне политическо решение за тях.

„От момента, в който сме принудени да предоставим макар и временен подслон на бежанците, не е възможно да се изисква от нас да премахнем ограничението за конфискацията и продажбата на търг на основните жилища на гърците. В момента, в който жителите на островите делят храната си с бежанците, правителството е принудено да повиши ДДС за островите. Тези изисквания са неприемливи и гръцкото правителство няма да отстъпи. Напротив, ще изискаме от европейците същата солидарност, която предоставяме”, заяви Ципрас.

Той допълни, че правителството му „не се отзовава на дълга си, водено от желанието да поиска някакво облекчение като просяк. Не искаме облекчения, а спазване на договореностите. Неискаме други хора да внасят нови и различни от договорените изисквания”.

От своя страна Мартин Шулц определи като „оправдани” исканията на гръцкия премиер и посочи, че ще ги представи на своите събеседници в Брюксел. „Вчера говорих с Московиси. Ще говоря с него отново. Пред нас е и извънредната среща на върха на ЕС на 12 ноември в Малта”, каза той.

Двамата присъстваха на церемонията по изпращането на първите 30 бежанци от Гърция, които ще бъдат настанени в други европейски страни. Конкретните 6 семейства заминаха за Люксембург със самолет, като преди това се снимаха на атинското летище с гръцкия премиер, председателя на Европейския парламент и еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

снимки: iefimerida.gr

В същото време край Скала Сикаминияс на остров Лесбос се разигра поредната бежанска трагедия. Петима души се удавиха, след като паднаха в морето от пластмасова лодка, пренасяща 70 бежанци.

Норвежки катер на Frontex спаси 62-та намиращи се в лодката бежанци и започна операция за откриването и спасяването на останалите 8 души. Трима от тях бяха открити живи, а другите петима – мъртви. Две от жертвите отново са деца.

По време на изявленията си на летището Алексис Ципрас призова да бъдат положени усилия за спирането на трагедиите в морето, „от което извират трупове за срам на европейската цивилизация”. Те бяха направени на фона на снимката на трогателните баби от Лесбос, които се превърнаха в символ на човешкото отношение към бежанците. Фактът, че снимката бе използвана по този начин предизвика поредица от негативни коментари в гръцките социални мрежи. Утре Алексис Ципрас и Мартин Шулц ще посетят заедно Лесбос, за да може председателят на Европейския парламент да види ситуацията с бежанците отблизо.

Докато изявленията на Алексис Ципрас и Мартин Шулц се намираха в ход, в представителството на Европейската комисия в Атина течеше пресконференцията на европейския комисар по финансовите въпроси Пиер Московиси. В коментар за бежанската криза той заяви категорично, че нищо не трябва да попречи на стриктното изпълнение на реформите, които в същността си представляват условията на Пакта за стабилност в Европа. „Това, което ни липсва е стабилността и доверието. Гърция трябва да прояви отговорност, а ние – солидарност”.

Пиер Московиси изрази надеждата, че първият официален мониторинг на третата спасителна програма ще завърши до края на годината, след като бъдат изпълнени всички реформи и подсигурена стабилността на държавния бюджет. Той обърна особено внимание на пенсионната реформа, като посочи, че промените, които ще настъпят трябва да бъдат финализирани до края на ноември. "До края на седмицата трябва да бъдат взети трудни решения", заяви еврокомисарят.

Според еврокомисаря желаното от гръцкото правителство преструктуриране на държавния дълг ще може да настъпи само след прилагането на предвидените в първия и втория пакет предварителни мерки и рекапитализацията на гръцките банки. Московиси посочи, че предвидените за тази цел 10 милиарда евро ще бъдат отпуснати само след прилагането на всички свързани с банковия сектор реформи, които бяха гласувани миналата събота. По отношение на държавния дълг единствената му забележка бе, че решението, което ще бъде взето ще трябва да е благоприятно за всички страни и да позволи на МВФ да продължи да участва в спасителната програма.

По въпроса с червените кредити еврокомисарят заяви, че целта на преговорите с гръцкото правителство е да бъде осигурена защита на уязвимите длъжници, но не и на онези, които фалират, за да избягат от отговорност. По думите му преговорите между гръцкото правителство и кредиторите се развиват добре, като целта е да бъде постигнато споразумение по време на заседанието на Eurogroup идващия понеделник.

Според Пиер Московиси европейските партньори на Гърция са за оставането ѝ в Еврозоната. Той дори прогнозира, че гръцката икономика ще отбележи положителен ръст през втората половина на 2016.

Категории: Политика Алексис Ципрас Мартин Шулц Пиер Московиси реформи предварителни бюджетни мерки трета спасителна програма бежанска криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus