Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас предлага извънреден конгрес и вътрешнопартиен референдум

30 Юли 2015 / 14:07:45  GRReporter
709 прочитания

Алексис Ципрас предложи на Централния комитет на партията през септември да бъде проведен извънреден конгрес, за да се даде отговор на въпроса как ще продължи правителството и самата СИРИЗА след вътрешния разрив в партията.

Ако обаче вътрешнопартийната опозиция настоява да бъде взето решение веднага, още преди завършването на споразумението за новата спасителна програма с явна цел неговото анулиране, гръцкият премиер предлага в неделя да се проведе референдум сред членовете на партията.

Така Алексис Ципрас хвърли ръкавицата на несъгласните с него, като ги призова да излязат пред всички и да говорят открито. След като подчерта, че «нямаше и няма по-добра алтернатива от компромиса, който приехме», премиерът призова тези, които вярват, че биха могли да постигнат по-добро споразумение, да излязат и да го кажат.

«Ако някой мисли, че друго правителство, друг премиер, би могъл да постигне нещо по-добро, нека го каже от тази трибуна. Ако някой смята, че СИРИЗА е изоставила народа, нека го каже. Ако някой смята, че СИРИЗА трябва да изостави правителството, нека го каже. Ако някой смята, че споразумението, което постигнахме, е най-лошото от трите меморандума, нека го обясни с аргументи».

Алексис Ципрас обаче постави въпроса за ангажирането на всички с решението, което ще произтече от вътрешнопартийния референдум или конгреса. «Каквото и решение да бъде взето, трябва да се съгласим с взаимно уважение и доверие, че решенията ще бъдат взети предвид, ще престане абсурдът на странното раздвояване в парламентарната група на партията. Не е възможно някои да смятат, че можем да продължаваме до без край с гласовете на другите партии, а част от парламентарната ни група да заявява, че споразумението е катастрофа за страната, и едновременно с това да подкрепя правителството».

Едновременно с това министър-председателят посочи на всички тяхната отговорност, като остави открита вероятността от предсрочни избори, подчертавайки, че първото ляво правителство „или ще бъде подкрепено от леви депутати, или ще падне заради леви депутати“.

По отношение на споразумението с партньорите, той още веднъж отбеляза, че не е съществувала по-добра алтернатива.

«Бяхме принудени да вземем трудни решения, които поставяме на преценката на гръцкото общество, но и на Централния комитет на партията. Избрахме да изчерпим всички възможности, стигнахме до ръба на разрива, мислейки как да постигнем по-добро споразумение, да спечелим време, да се прегрупираме, а не да доведем страната до икономическа катастрофа. Към настоящия момент няма по-добра алтернатива», подчерта за пореден път гръцкият министър-председател.

 

 

Категории: Алексис Ципрас СИРИЗА конгрес вътрешнопартиен референдум опозиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus