Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас пред двойна безизходица

07 Юни 2015 / 11:06:54  GRReporter
1251 прочитания

Премиерът Алексис Ципрас е изправен пред реалната опасност страната да се окаже извън контрол, правителството да е почти напълно изолирано от партньорите, а кредиторите да искат мерки и реформи, които са повече, отколкото СИРИЗА може да преглътне. Затова Ципрас през следващите дни трябва да вземе окончателно решение.

Според информациите, следващата „сцена” от гръцката драма ще се разиграе вероятно на една нова среща между Ципрас и немския канцлер Ангела Меркел още преди срещата на върха на ЕС със страните от Латинска Америка следващата сряда. На нея може да присъстват и други европейски фактори, като френският президент Франсоа Оланд.

Според същите източници, за вероятната нова среща е споменала самата Меркел по време на конферентен разговор малко преди полунощ миналия четвъртък. Меркел е подчертала пред Ципрас, че времето за ново споразумение свършва, защото ако бъде решено гръцката програма да продължи и след 30 юни, съответните решения трябва да се вземат до 14 юни. В противен случай ратифицирането на споразумението от немския парламент ще бъде проблемно.

И немски правителствени източници не изключиха възможността за нова среща с участието на гръцкия премиер, но добавиха, че засега не е програмирана такава.

Но за да има компромис между Гърция и партньорите, ще трябва да се преодолее двойната безизходица, която се очерта на срещата между Ципрас, Жан Клод Юнкер и Йерун Дайселблум миналата сряда в Брюксел. Там Гърция се изправи пред:

Първо, пакет за споразумение, който преминава всички червени линии на правителството и не може да бъде приет в средите на СИРИЗА, както показа реакцията не само на привържениците на Лява платформа Панайотис Лафазанис и Димитрис Стратулис, но и на министри близо до премиера, като Никос Вуцис и Панос Скурлетис.

Второ, стана напълно ясно, че дори Атина да приеме компромис на настоящия етап и гласува тези мерки, финансирането, което ще получи, ще е твърде ограничено. Както се казва, под предлог, че при създалата се атмосфера решение за ново финансиране към Гърция няма да мине през европейските парламенти, партньорите предлагат по същество на Атина да й бъдат дадени съществуващите фондове – от печалбите на централните банки и 11-те милиарда евро, които бяха във Фонда за финансова стабилност за евентуална нужда от рекапитализация на гръцките банки. Възможните други източници, както и обсъждането на нова програма и нов заем да се прехвърлят за началото на есента или даже за следващия март, с аргумента, че тогава страната ще може да се върне на пазарите.

С други думи, след срещата на Eurogroup на 20 февруари, която доведе до удължаване на сегашната програма, обаче без финансиране, Ципрас рискува да бъде хванат в същия капан: да гласува сега пакет от изключително болезнени мерки и след няколко месеца да се изправи пред дилемата да се договори ли нов пакет мерки срещу допълнителен кредит или да се затвори отново кранчето на ликвидността.

Двойната безизходица пред премиера обяснява до голяма степен последвалите реакции. За петък бе договорена среща между Ципрас, Юнкер и Дайселблум, за да се очертае план на споразумението на базата на текстовете на двете страни, но тя беше отложена за неопределено време.  Също така, въпреки уверенията  на Атина, че вноската от петък към МВФ ще бъде преведена навреме, внезапно беше внесено искане към Кристин Лагард всичките вноски от юни да се слеят и да бъдат внесени до края на месеца.

С тази тактика на ескалация на напрежението правителството си играе с огъня. Но според източниците, Ципрас би могъл да приеме компромис дори в последния момент при конкретни условия.

По-специално, Атина изглежда готова да направи отстъпки във финансовия сектор и конкретно по отношение на ДДС, при условие че няма да има пряко и голямо натоварване при пенсиите, както и крайни мерки като отмяната на бонусите към пенсиите. Освен това, Гърция смята за ключов момент да има ясна рамка за финансирането на страната, така че през есента да не се окаже в същото положение, както и видим сигнал, че Европа  ще се отзове по темата за облекчаването на гръцкия дълг, която е висяща от 2012 г.

В тази взривоопасна атмосфера се появиха сценарии за предсрочни парламентарни избори, които са подхранвани от изявленията на ключови министри и кадри на СИРИЗА. Но без споразумение или дори план за споразумение, тоест в атмосфера на разрив с ЕС, прибягването към избори ще бъде изключително рисковано движение за Ципрас, което той вероятно ще се стреми да избегне.

Категории: Алексис Ципрас безизходица преговори кредитори пакет мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus